Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme s manželem byt dceři (22 let), jelikož byt zatím nepotřebuje, rozhodli jsme se ho pronajmout. Můžeme pronajímat byt, který nevlastníme? Dcera nám podepsala plnou moc, že můžeme byt pronajímat, uzavírat nájemní smlouvy a inkasovat nájemné. Kdo bude přiznávat zisk z nájmu?

Jelikož se jedná o novostavbu, v DP se může odečítat kupní cena nemovitosti. Kupní cenu jsme částečně uhradili z vl. zdrojů, část hypotéka uzavřená na nás. Můžeme tedy odečítat vše v DP my nebo by musela DP podávat dcera? Vím, že úroky z hypotéky si odečítat nemůžeme. Děkuji, s pozdravem Irena.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, můžete pronajímat byt, který nevlastníte. Pokud Vám dcera v podstatě umožnila formou výpůjčky s bytem volně nakládat a pronajímat jej, a zároveň pokud ve smlouvě o nájmu bytu na straně nájemce (ten kdo byt pronajímá) figurujete Vy a příjmy z pronájmu jsou Vaším příjmem, potom povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů z titulu nájmu bytu a zaplatit daň máte Vy. Odečítat kupní cenu nemovitosti v daňovém přiznání formou odpisů majetku nebudete moct, protože v tomto případě má právo uplatňovat odpisy pouze vlastník nemovitosti (to by bylo možné, pokud by byt pronajímala přímo dcera a příjmy by šly v její prospěch, ona sama by je uplatňovala ve svém DP). Nicméně máte právo uplatnit v DP paušální výdaje procentem z příjmů ve výši 30 % z příjmů, maximálně však 600.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.