Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka zdědila po rodičích svého zemřelého manžela (mého tatínka) rodinný dům (tedy dědila snacha). Odhad byl 3.100.000 Kč. Maminka dům prodala za 3.500.000 Kč. Z peněz utržených za dům postavila do jednoho roku od prodeje dům nový. Chtěla bych se prosím zeptat, jak je to s daní z příjmu za prodej domu?

Na FÚ nám řekli, že musíme zaplatit 15%, což činí částku kolem půl milionu!!! Nezávislý právník nám řekl, že pokud se do roku postaví dům, neplatí se nic, další nám řekl, že se platí pouze částka z rozdílu mezi cenou odhadní a prodejní. (Daň dědická byla 0 Kč, daň z prodeje platili kupující) Prosím, můžete nám pomoci? Děkuji, Žaneta

 

ODPOVĚĎ:
Výjimka s tím, že pokud se do roka postaví dům, neplatí se nic, skutečně existuje, ale lze ji uplatnit pouze pokud měla prodávající v dané nemovitosti bezprostředně před prodejem bydliště a takto utržené peníze použije nejpozději do 1 roku následujího po roce, ve kterém došlo k prodeji nemovitosti k pořízení nemovitosti nové, ve které bude mít bydliště na základě §4 odst. 1 písm. v) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Z Vašeho dotazu to není zcela jasné, ale odhaduji, že v prodaném domě Vaše maminka neměla bezprostředně před prodejem bydliště.
Také není uvedeno, jak dlouho maminka zděděný dům vlastnila. Pokud doba mezi nabytím vlastnického práva k domu a jeho prodejem přesáhla dobu 5 let, potom by byl příjem z prodeje nemovitosti osvobozen od daně z příjmů.
V případě zdanitelného příjmu z prodeje domu nebudete platit daň z celého příjmu z prodeje domu, ale ze základu daně, který se vypočítá jako příjem mínus výdaje. Výdajem je pořizovací cena domu. Protože se jednalo o zděděný dům, bude v tomto případě bude pořizovací cenu domu suplovat cena domu, kterou měl k okamžiku nabytí dědictví. Pro daňové účely se cena domu stanoví podle zákona o oceňování majetku k okamžiku nabytí dědictví znaleckým posudkem. Pokud Vámi zmíněná hodnota domu byl pouze odhad pro účely dědického řízení, ale nejednalo se o stanovení ceny podle zákona o oceňování nemovitosti, může se výsledná hodnota domu stanovená znaleckým posudkem lišit od zmiňovaného odhadu. Jako další výdaje můžete uplatnit výdaje související s prodejem domu, třeba platba advokátovi za sepsání smlouvy o prodeji domu. Pokud použijeme pro výpočet daně Vámi v dotazu uvedené údaje, vypočítá se daňová povinnost takto: příjem z prodeje 3.500.000 Kč mínus výdaj 3.100.000 Kč = základ daně 400.000 Kč, sazba daně z příjmu 15 % x 400.000 Kč = daň z příjmů z prodeje domu 60.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.