Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka se se mnou rozvádí a odmítá mi podepsat potvrzení na uplatnění nároku na daňové zvýhodnění za děti. Každý rok jsem si to uplatňoval a ona mi to podepsala. Jenže nyní dělá vše pro to, aby mi ztížila život. Přitom ona sama, byť také podniká, tak si za rok 2018 sama toto daňové zvýhodnění uplatnit na děti nemůže, neboť od začátku března 2018 se starám o děti výlučně já až do dnešních dnů, tedy cca 11 měsíců. Moje daňová poradkyně (účetní) mi napsala, že pokud s námi manželka nežije ve společné domácnosti a o děti se nestará, tak nemá nárok na daňové zvýhodnění na děti.

Pokoušel jsem se jí dát potvrzení dvakrát podepsat, ale vždy si začala klást různé podmínky, čímž mě prakticky vydírala. Nevím co mám dělat. Jde o velkou sumu peněz, něco okolo třiceti tisíc a já potřebuji už co nejdříve donést své účetnictví ke zpracování své účetní a nemám toto potvrzení, které by mělo být manželkou podepsané. Dokážete mi nějak poradit? Pokud mi to nepodepíše, přijdu o oněch cca třicet tisíc? Děkuji, Teodor

 

ODPOVĚĎ:
Na začátek uvádím, že podepsané potvrzení od manželky, jak uvádíte, vůbec nepotřebujete.

Zákon o daních z příjmů takovou povinnost nestanovuje. Pokud se o děti staráte výlučně Vy, máte na děti vyživovací povinnost, děti s Vámi sdílí společně hospodařící domácnost, máte tedy nárok na daňové zvýhodnění na vyživované děti, pro účely daňového přiznání musíte pouze prokázat, že tomu tak je (potvrzení o studiu dětí, totožnost dětí, Vaše prohlášení, že žijou s Vámi).
Daňové zvýhodnění na vyživované děti si tedy ve svém daňovém přiznání, minimálně za březen - prosinec 2018, bez problémů uplatněte Vy, manželka na něj nemá nárok.
V daňovém řízení po Vás mohou být vyžadovány pouze povinnosti stanovené zákonem a musíte prokázat skutečnosti, které uvádíte v daňovém přiznání. Potvrzení na uplatnění nároku na daňové zvýhodnění za děti podepsané od manželky skutečně nepotřebujete. Ze zákona o peníze nemůžete přijít.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daňová sleva, daňový bonus na dítě, děti - kdo z rodičů může uplatnit, vliv svěření do péče,
  • Vliv společného bydlení na uplatnění daňové slevy na dítě, děti - rozvádějící se manželé
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.