Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jaký je přesný postup pro podání daňového přiznání za rok 2022, pokud jsem pracovala u zaměstnavatele pouze jedenáct měsíců (leden - listopad). V prosinci 2022 jsem nebyla vedena na úřadu práce, tudíž nemám žádné potvrzení. Je to problém a pokud ano, jak je možné jej vyřešit? Děkuji za odpověď. Božena.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste měla v roce 2022 pouze jednoho zaměstnavatele, tak podle zákona o daních z příjmu nemáte povinnost podávat daňové přiznání, ale doporučuji Vám ho podat z toho důvodu, že Vám může vzniknout vratka na dani minimálně ve výši 2.570 Kč (jde o měsíční základní slevu na dani na poplatníka daně z příjmů fyzických osob za prosinec, kdy jste nepracovala, na tuto slevu máte nárok za celý rok a v zaměstnání se uplatňuje měsíčně, takže v daňovém přiznání se uplatní celá sleva a tím pádem Vám může vzniknout přeplatek na dani, tudíž sleva na dani ve výši 2.570 Kč nebyla uplatněna a na její uplatnění máte nárok). Pro podání daňového přiznání potřebujete od zaměstnavatele, aby Vám vystavil Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2022, na základě kterého vyplníte daňové přiznání (je možné použít zjednodušenou verzi daňového přiznání pro poplatníky, kteří mají pouze příjmy ze závislé činnosti) a Potvrzení o zdanitelných příjmech přiložíte jako přílohu daňového přiznání, potom ještě vyplníte žádost o vrácením přeplatku (žádost je součástí daňového přiznání). Do 3. dubna podáte daňové přiznání na místně příslušném finančím úřadě podle Vašeho trvalého bydliště v papírové podobě, případně až do 2. května, pokud daňové přiznání podáte elektronicky. Do 30 dní po uplynutí termínu pro podání daňového přiznání obdržíte přeplatek na dani. Potvrzení z úřadu práce o tom, že jste nebyla v prosinci 2022 zaměstnaná nepotřebujete, pokud by finanční úřad chtěl informace o tom, zda jste v prosinci pracovala nebo byla nezaměstnaná, tak pak stačí dodat Vaše prohlášení, že jste v prosinci neměla žádný příjem. Pouze pokud jste nebyla vedena na úřadu práce, tak jste měla povinnost si sama platit zdravotní pojištění jako tzv. OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.