Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Prosím o vysvětlení ohledně placení energií u služebnosti bytu. Před nějakou dobou zemřel manželce tatínek a maminka zůstala sama. V rámci dědického řízení byla nemovitost přepsána na manželku a byla zřízena služebnost bytu a pozemku ve prospěch maminky. Dosud bylo vše v pohodě, babička celou nemovitost obývá sama a de facto se nic nezměnilo.

Jezdíme za ní pravidelně a pomáháme jí jak jen to jde. Aktuálně však mamince přišlo vyúčtování za energie, a maminka zmínila, že má v Usnesení o dědictví "služebnost bytu - užívací právo bezplatné a doživotní k pozemku a budově. A nahlíží na to ve smyslu, že vše budeme platit my (plyn + elektřina). O platbě energií se v dědickém usnesení nepíše nic. Nejsem v právu vzdělaný, ale já vnímám institut "služebnost bytu" jako bezplatný pronájem s tím, že si energie logicky platí nájemník (maminka). Nesmírně mě mrzí jak lehce mohou vzniknout v jinak dobrých rodinných vztazích trhliny a že toto budeme muset vůbec řešit. Mohli byste mi prosím vysvětlit jak to tedy ve skutečnosti je? Mnohokrát děkuji s přáním pohodového dne Alexandr.

 

ODPOVĚĎ:
Služebnost bezplatného doživotního užívání se samozřejmě váže k tomu, že osoba oprávněná ze služebnosti může v nemovitosti bydlet, aniž by byla požadována protihodnota z titulu bydlení, tedy nájem. Netýká se to ale rozhodně služeb, které tato osoba užívá. Pokud by služby nehradila, dopouštěla by se bezdůvodného obohacení na osobách, které služby platí a nevyužívají. Tedy maminka je povinna si hradit všechny služby, které spotřebuje a dokonce přímo ze zákona je povinna se přiměřeně podílet i na případných nutných opravách prostoru, který na základě služebnosti užívá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.