Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec v závěti napsal, že já podědím jeho byt, ale musím zřídit bezplatné právo doživotního užívání (věcné břemeno) k bytu pro jeho manželku (není to moje matka). Chtěla jsem se písemnou smlouvou dohodnout s paní manželkou na právech a povinnostech, tedy vymezit obsah užívání, notářka toto odmítla a v usnesení napsala pouze, že zřizuju věcné břemeno na doživotí, bezplatně.

To pak zapíše do katastru. Paní manželka odmítá jakoukoliv smlouvu, abychom si upravily práva a povinnosti. Čím se tedy budeme řídit? Jaký bude obsah užívání? Podle čeho zjistím, co kdo má dělat, hradit, opravovat. Zejména mi také o to, co kdo bude platit. Paní manželka kromě spotřeby energií odmítá cokoliv uhradit, já zase nechci platit příspěvek do fondu oprav, daně z nemovitostí atd. když byt nemůžu vůbec ani částečně užívat. Prosím o radu, děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud není detailněji uvedeno ve smlouvě, jaká práva a povinnosti má osoba oprávněná z věcného břemene, je třeba se řídit zákonem. Jako vlastník bytu musíte hradit daň i fond oprav a dále se řídit ust. § 1257 až § 1308 Občanského zákoníku. Z úpravy věcných břemen obecně vyplývá, že i osoba oprávněná ze služebnosti se musí podílet na nákladech týkajících se bytu. Vy jako vlastník jste povinna hradit jak daň, tak fond oprav, ale jste oprávněna žádat příspěvek od osoby oprávněné ze služebnosti a celkově žádat i příspěvek na různé opravy, apod...Pokud to nepůjde dobrovolně, bude třeba se obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.