Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel vlastní 1/ 2 nemovitosti (nebydlíme tam) a rodiče mu chtějí darovat druhou 1/2, ale chtějí služebnost k celému domu. Je to velký dům, který se dá rozdělit. Mohlo by se tedy uvést, že rodiče budou mít služebnost pouze na 2. patro a spoluužívání na vstup, garáž, sklep a půdu? Jedná se nám o to, že pokud bychom v domě potřebovali bydlet (v 1. patře) a oni měli služebnost na celý dům, tak vlastně nemůžeme. Co znamená výlučné a nevýlučné užívání nemovitosti?

ODPOVĚĎ:

Služebnost doživotního užívání můžete zřídit rovněž jen k jedné bytové jednotce v domě, ale musí být ve smlouvě o zřízení služebnosti dostatečně specifikována, tedy polohou, rozlohou, velikostí, atd. Nevýlučné užívání, tento pojem zákon výslovně neuvádí, nicméně se jedná o situace, kdy může prostor užívat i někdo jiný. Výlučné užívání znamená, že nemůže být rušeno nikým jiným než užíváno oprávněným ze služebnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.