Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci, zda je možné pronajímat dům s věcným břemenem?   Babička darovala dům svému synovi, který nemovitost během let přepsal na svou manželku. Nyní je syn po smrti, vyřízeno dědické řízení, babička v současné době v domově seniorů a její "snacha" nás donutila vše z domu vystěhovat, aby ho mohla pronajímat. Můžeme vůbec nějakým způsobem zasáhnout, aby si nemohla dělat, co chce? Děkuji, s pozdravem Adéla.

ODPOVĚĎ:
Problém je, že pokud na domě vázne věcné břemeno, které oprávněný z věcného břemene (babička) neužívá a ani už užívat nebude, mohl by se majitel domu domáhat úspěšně zrušení věcného břemene soudně. Nicméně soud by v daném případě zkoumal, zda nebude věcné břemeno zrušeno s náhradou. Správný postup by byl takový, že by měl majitel nemovitosti minimálně uskladnit babiččiny věci na své náklady, neboť babička má doživotní věcné břemeno, s čímž se pojí i skutečnost, že má v domě své věci. Není možné tedy věci jen tak vystěhovat. Pokud již v domě věci nejsou, teoreticky byste měli možnost žádat soud, aby věcné břemeno zrušil, ale s finanční náhradou, ze které by se pokrylo např. skladné věcí babičky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.