Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před třemi lety (2015) přepsali rodiče rodinný dům s jednou bytovou jednotkou a provizorními pokoji na půdě s věcným břemenem dožití s tím, že se mají podílet na údržbě domu. Nic víc konkrétního ve smlouvě není. Po čase otec matku vyhodil z domu pozamykal se v bytové jednotce a tvrdí, že to je jeho a my ať jsme na půdě.

Nemohu se dostat jak ke karmě, programátoru na topení koupelny ani wc. Při každém pokusu se do společných prostor dostat volá policii, která nic neřeší a otec zamyká. Dále již třikrát dostal pokutu na přestupkovém řízení ale bez výsledku a už i jednou mě napadl a zlomil žebro. Již 3 roky se na ničem nepodílí ani na údržbě, ani na chodu domácnosti, platí jen 500 Kč měsíčně. K tomu mu tři roky zajišťujeme teplo topením v kotli na tuhá paliva, na které se taky nijak nepodílí. Je PROSÍÍM možné nějak tuto situaci řešit? Už nevíme co si tady s tímto počít. Děkuji, Ilja.

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám obrátit se na soud a požadovat z důvodu změny poměrů změnu věcného břemene pokud jde o jeho rozsah – určení přesných místností, které je Váš otec oprávněn užívat a stanovení plateb za energie a příspěvku na opravy domu. Případně můžete požadovat rovnou zrušení věcného břemene pro nadměrnou zátěž pro majitele nemovitosti.
Vzhledem ke znění darovací smlouvy můžete také po otci požadovat vydání bezdůvodného obohacení odpovídající přiměřeným nákladům, které jste vynaložili na údržbu domu – tyto náklady byste pak museli v případném soudním sporu na vydání bezdůvodného obohacení prokázat.
K sepsání žaloby Vám doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který se specializuje na věcná práva.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Znepřístupnění domu osobou s věcným břemenem - jak zpřístupnit nemovitost nebo zrušit věcné břemeno pro zátěž majitele?
  • Vydání odškodnění za zabrání a znepřístupnění domu majiteli bytu, domu, nemovitosti
  • Musí se osoba s věcným břenemem podílet na opravách užívaného bytu, domu, nemovitosti?
  • Musí osoba s věcným břemenem platit energie a spolupodílet se na opravách bytu, domu, nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.