Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je majitelem pozemku - zahrady, která sousedí s dalším pozemkem - také zahradou. Tyto dva pozemky doposud nebyly odděleny plotem. Nyní by manžel chtěl svůj pozemek oplotit. Majitelka vedlejšího pozemku však přišla s požadavkem, aby mohla mít umožněný přístup ke svému pozemku přes manželův pozemek - nyní tam však žádná cesta, stezka apod. není (pouze travnatá plocha).

Sousedka svůj požadavek opírá o fakt, že její pozemek má přístup omezený, lze se na něj dostat pěšky, popř. osobním autem, a v případě, že se v budoucnosti rozhodne si na zahradě postavit chatu či dům, nedostane se na něj nákladním autem či stavební technikou. Sousedka navrhla situaci řešit zřízením služebnosti cesty - je vůbec možné tuto služebnost zřizovat, když doposud přes manželův pozemek žádná cesta nevede. Musí manžel přistoupit na služebnost cesty? A co by to pro něj jako majitele pozemku znamenalo? Musel by pozemek upravit a udržovat na své náklady tak, aby byl pro sousedku kdykoliv bez omezení průjezdný? Lze takovou služebnost zřídit pouze na konkrétní osobu, účel, omezený časový horizont a specifikovat pravidla, za jakých bude přejezd uskutečňován. A je nutné tuto služebnost (věcné břemeno) zanést také do katastru nemovitostí? V rámci dobrých sousedských vztahů by chtěl manžel vyjít vstříc, ale také by rád měl možnost kontroly, kdo a jakým způsobem přes zahradu projíždí. Proto navrhl sepsat se sousedkou písemnou dohodu (slib), že v případě potřeby (stavby, popř. jiných úprav na zahradě) jí umožní na vymezené části pozemku za předem stanovených podmínek přejezd přes jeho zahradu. Lze situaci řešit takovou písemnou dohodou mezi sousedy? Děkuji, Ida

ODPOVĚĎ:
Písemnou dohodou mezi sousedy situaci sice řešit lze, nicméně taková dohoda není nijak vymahatelná a pokud byste se ji rozhodli v budoucnu nerespektovat, sousedka s tím nic nenadělá. Zřízení služebnosti samozřejmě zatěžuje nemovitost vlastníka a je pro ni určitým omezením, neboť pokud je věcné břemeno zřízeno, Vaše svobodné nakládání s pozemkem je omezeno a vázáno na souhlas souseda. Pokud by bylo zřízena služebnost průjezdu, pak by skutečně muselo být zajištěno, aby byl pozemek bez omezení průjezdný ve vyznačené trase, a aby byl udržován tak, aby průjezdný zůstal. Nutno poznamenat, že za zřízení služebnosti se platí, sousedka by tedy měla za zřízení služebnosti nějakou částku zaplatit. Služebnost můžete omezit na konkrétní osobu, na určité období. Vše lze vyspecifikovat ve smlouvě o zřízení služebnosti, která se vkládá do evidence nemovitostí. Manžel samozřejmě nemusí na zřízení služebnosti přistoupit. Pokud by ji ale sousedka chtěla prosadit, musela by se obrátit na soud, který by pečlivém prověření situace a možností, jak se na pozemek dostat jinak, buď věcné břemeno zřídil či nikoliv.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může majitel pozemku odmítnout zřízení věcného břemene cesty pro souseda?
  • Písemný slib možnosti přejezdu po pozemku souseda v případě stavby - vymahatelnost příslibu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.