Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych prosím poradit v této věci. Náhodou, při prohlížení katastrální mapy, jsem si všimla, že parcela na níž leží vjezd z obecní komunikace k naší parcele patří ještě k sousedově zahrádce. Není na ní žádné věcné břemeno týkající se přístupu na naší parcelu. Sousedé ji ještě před rokem 1989 dostali k užívání od obce, po roce 1991 ji prý získali na základě nějakého zákona do osobního vlastnictví - to mi bylo sděleno na katastrálním úřadě.
Nikdo nás v té době však o převodu neinformoval, a ani jsme nevěděli , že náš vjezd je do jejich zahrádky taky začleněn. Vůbec by nás nenapadlo, že nám město takovým způsobem může zrušit jedinou přístupovou cestu na pozemek s domem. Uvedený vjezd k našemu domu byl užíván ještě před tím, než sousedé dostali zahrádku k užívání od MNV. Sousedé zatím nic neřeší, nemají žádné námitky k našemu vjezdu, ale nevím zda se to časem nezmění, zda vůbec vědí kam jejich parcela zasahuje, a jaká bude další generace majitelů. Proto bych chtěla situaci nějakým způsobem řešit. Jestli je možné žádat o řešení situace obec, která vlastně vše zavinila, případně ji dát k vyúčtování náklady spojené s dalšími kroky (právníci, geodézie apod.) A na co mám vlastně jako majitel nemovitosti právo, zda je nějaký zákon týkající se umožnění přístupu na parcelu.
Předem Vám děkuji za odpověď. Maja


ODPOVĚĎ:
Obec může nakládat se svým majetkem obdobně jako jakákoliv jiná osoba. Proto si nemyslím, že je náhrada nákladů ze strany obce reálná. Řešení Vaší situace vidím v odkoupení pozemku nebo zřízení věcného břemene, dokud máte dobré sousedské vztahy. Máte právo přístupu na svou nemovitost, avšak v případě problémů byste je museli řešit soudně, a to zřejmě soudním zřízením věcného břemene.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.