Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Nově jsem se stala předsedkyní výboru zapsaného spolku. Spolek má dva orgány – výbor, který má 5 členů a dozorčí radu, která má 3 členy. Při volbách se prvních 5 nominovaných s nejvíce hlasy stává členy výboru a další 3 nominovaní s nejvyšším počtem hlasů členy dozorčí rady. Po prvním půl roce fungování nám jedna kolegyně rezignovala ze zdravotních důvodů na svůj post ve výboru.

Bývalý předseda spolku mi poradil situaci řešit tak, že prostě požádám dalšího nominovaného, který byl doteď „pod čarou“ (tzn. ani ve výboru, ani v dozorčí radě), aby působil ve výboru. S tím ovšem nesouhlasí aktuální předseda dozorčí rady s tím, že logické mu přijde, aby místo ve výboru získal on, protože byl při hlasování šestý. Potřebovala bych tedy poradit, co je dle zákona správně. Stanovy spolku na tuto situaci nemyslí.   Moc děkuji a přeji pěkný den, Slavěna.

 

ODPOVĚĎ:
Stanovy spolku musí řešit situaci, jak se volí nový člen výboru. A podle toho byste měli postupovat, pokud se nejste schopni shodnout a hrozí tak např. žaloba na určení neplatnosti volby člena. Tedy nového člena byste měli nejlépe zvolit na shromáždění, případně na schůzi výboru, a to bez ohledu na to, jak to bylo při poslední volbě členů výboru. Jednoduše tak, jak by se postupovalo při úmrtí člena nebo uplynutí funkčního období.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.