Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v družstevním bytě a družstvo má do konce roku nabídnout byt do osobního vlastnictví. Jedná se prý o bezúplatný převod, co to vlastně znamená? Z čeho se stanoví daň z převodu nemovitosti (z jaké ceny)? Je v dnešní době mít lepší byt v osobním vlastnictví nebo zůstat v družstevním? Jaké pak vyplývají povinnosti žití v osobním vlastnictví a čeho je dobré se v případě převodu bytu vyvarovat, nač si dát ve smlouvě pozor? Děkuji moc, Magda


ODPOVĚĎ:
Takovýto převod bude muset obsahovat odhad ceny znalcem, ze kterého se stanoví daň.

VÝHODY A NEVÝHODY OSOBNÍHO VLASTNICTVÍ
Pokud jde o výhody OV, tak je takový byt Váš, můžete ho darovat, prodat, zatížit hypotékou. Sama se rozhodnete, jaké rekonstrukce budete provádět. V případě dědění je to výhoda, neboť může byt zdědit více osob (např. Vašich dětí).

VÝHODY A NEVÝHODY PODÍLU V DRUŽSTVU A DRUŽSTEVNÍHO BYTU
Družstevní byt není Váš, ale je družstva. Vy pouze vlastníte podíl, na který připadá konkrétní bytová jednotka. V krajních případech můžete o tento byt přijít – můžete být i vyloučena z družstva (i když za náhradu). Pokud družstvo odsouhlasí např. výměnu oken, kterou z jakýchkoli důvodů nechcete, musíte se podřídit.
Společný nájem v družstevním bytě je možný pouze mezi manželi. Na druhou stranu za Vás družstvo vyřídí všechny dokumenty, veškeré opravy se řeší z fondu oprav.
Ve smlouvě se v každém případě vyhněte slovům „jak stojí a leží“, neboť se tímto převodce zbavuje případné odpovědnosti za škodu. Stanovte ve smlouvě, kdo zajistí změnu na katastrálním úřadě a nechte do smlouvy vložit, že Vaše bytová jednotka není zatížena žádným zástavním právem apod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.