Počet stránek ve webu: 43.170

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused o patro výš mě už 5x vytopil (koupelnu). Naposledy 2x to bylo z ucpaného odpadu, který se rozhodl vyměnit. Musel jsem si kvůli toho sám rozbit sádrokarton na stropě (na kterém už bylo asi 40 kg suti, kterou jsem musel taky uklidit. Nadále příčku (kapsu), která schovávala odpadní trubky (staré litinové) sádrokarton + obklady, od podlahy ke stropu cca 3,2m.

Poté když si vyměnil odpadní trubky za nové plastové, řekl že to je hotové a nechal za sebou opravdu nechutný nepořádek v celé koupelně a chodbě + malý záchod přes, které šli taky trubka k jeho záchodu. Říkal mi, že si to pak mám opravit za sám, že mi doveze akorát sádrokarton. Našel jsem na internetu akorát toto:   Ustanovení § 1183 odst. 1 NOZ říká, že:   Odstavec 2: Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám. Jsme bytová jednotka o 4 bytech. Ostatní dva byty mají stoupačky jinde. Já už mám vše v plastu a napojuji se až ve sklepě do plastového odpadu. Znamená to, že to opravoval ve svém zájmu ne? Já ty stoupačky co měnil nepoužíval. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru jde tato škoda a oprava čistě za sousedem, navíc by měl hradit škodu i Vám za vytopení, a to v celkové výši prací a materiálu. Doporučuji však vše řádně zdokumentovat a zdokladovat. Následně můžete souseda vyzvat k náhradě škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.