Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V roce 2017 byla v mém bytě provedena domovní prohlídka, kdy mi byla zabavena policií výpočetní technika. Výpočetní technika mi byla postupně vrácena, neboť nebyla pro vyšetřování již více nutná (až na můj desktop). V průběhu vyšetřování jsem si najal právního zástupce. Vyšetřování bylo následně odloženo pro nedostatek důkazů a předáno společně s mým počítačem (desktop) na město, kde se probíral problém nalezeného software na který jsem neměl licenci (ale zároveň jej ani nevyužíval).

Toto město taktéž odložilo s tím, že není dostatek důkazů pro zahájení řízení. Bohužel, až do dnešního dne jsem nedostal žádné vyjádření, čili jsem se začal aktivně zajímat sám a získal od města informaci, že tedy pro nedostatek důkazů odloženo a že si svůj desktop mohu vyzvednout osobně. A za šestileté opoždění s vydáním počítače se tedy omlouvají. Počítač měl tehdy nějakou hodnotu, dnes (16.09.2023) má hodnotu kovu. O tom, že jsem neměl po celou dobu přístup ke svým datům nemluvě. Chtěl jsem se tedy informovat, zda existuje nějaký způsob, jak žádat náhradu škody po městě (či policii)? Byl jsem neprávem obviněn, byla mi provedena domovní prohlídka, čili psychická újma (nervy, stres, zdravotní potíže), byl jsem nucen předělat byt, neboť jsem se v něm necítil bezpečně po tom, co mi jej celý prošlapala policie, ostuda před sousedy, zabavení výpočetní techniky potřebné pro mé podnikání, omezení jejího užívání, výdaje za právního zástupce, naprosté zbavení soukromí v online světě (všechna hesla, loginy, historie pohybu po internetu, užívaný software...), jistě by se našlo dalších X věcí a v neposlední řadě právě samotný počítač, který dříve nebyl nejlevnější, dnes (16.09.2023) má čistě hodnotu dat na něm uložených (rodinné fotografie, dokumenty), ke kterým jsem po celou dobu neměl přístup. Děkuji za případnou odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nebylo vydáno rozhodnutí, na základě kterého by Vám byl vrácen počítač, můžete se domáhat náhrady škody vůči státu, a to konkrétně vůči Ministerstvu vnitra, které je ústředním orgánem pro tuto oblast práva.
Je třeba podat písemnou žádost o náhradu škody k Ministerstvu vnitra, v žádosti popište celou situaci a přiložte k ní kopii dopisu o pochybení při vrácení počítače.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.