Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme vlastníky části lesního pozemku. Soused hned vedle naší části lesa si najal firmu na vykácení. Tato firma nám způsobila v lese škodu. Jeden krásný zdravý vzrostlý smrk (zbylý pařez má v průměru 70-80 cm), který byl již na kraji našeho pozemku, bez svolení pokáceli. Než jsme si stačili všimnout, že tak učinili, odklidili jej pryč.

Při odklízení stromů svou technikou poškodili další stromy, půdu a hranice pozemku (vytyčené mezníky). Rádi bychom se Vás zeptali, kdo za škodu odpovídá, zda majitel pozemku nebo najatá firma? Kdo by měl s námi řešit vzniklou škodu a zaplatit? Majitel se po ústní komunikaci zatím k řešení nemá a odkazuje nás na jím najatou firmu. Jaký můžeme zvolit postup? Písemná žádost o náhradu škody majiteli sousedního pozemku a jím najaté firmě, úřady nebo policie? Samozřejmě bychom se rádi vyhnuli soudu. Rádi bychom měli se sousedy dobré vztahy, ale nechceme to nechat být bez náhrady i přes to, že škoda na majetku není pravděpodobně vysoká. Předem Vám mnohokrát děkuji za Váš čas a odpověď. Luboš.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru lze za škůdce (tedy subjekt odpovídající za vám způsobenou škodu) považovat sousedem najatou firmu. Tato firma byla totiž povinna postupovat s profesionální péčí, což zajisté zahrnuje i ověření průběhu vlastnické hranice. Pakliže firma tuto svou povinnost porušila, měla by odpovídat za škodu, kterou tím způsobila na cizím majetku.
Na vedení předmětné firmy se proto můžete obrátit s písemnou výzvou k náhradě způsobené škody (kterou je nezbytné přesně vyčíslit). Tuto svou výzvu formulujte co nejpřesněji, ideálně včetně fotodokumentace. Firmu zároveň upozorněte, že neuposlechne-li Vaší výzvy v přiměřené lhůtě, kterou jí stanovíte (tedy nenahradí-li Vám v této lhůtě způsobenou škodu), jste připraveni bránit se soudní cestou.
Nebude-li dohoda s firmou možná, můžete zkusit vyzvat rovněž Vašeho souseda. Domnívám se nicméně, že Váš soused za vzniklou škodu neodpovídá - za určitých okolností by se dalo uvažovat o tom, že Váš soused se stal ručitelem firmy (tzn. že ručí za to, že firma Vám vzniklou škodu nahradí - pakliže nikoli, můžete náhradu škody požadovat právě po sousedovi).
Nedojde-li k nahrazení škody na základě Vaší výzvy, bude nutné se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám v každém případě doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva). Před podáním žaloby je nezbytné dobře zvážit, zda budete schopni řádně prokázat všechna svá žalobní tvrzení, stejně jako výši způsobené škody (pokud by se totiž ukázalo, že takzvaně neunesete důkazní břemeno, nebude mít smysl žalobu podávat).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.