Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.67 (3 hlasů)

2022 jsem udělal firmě s. r. o. recenzi na googlu Cituji můj text: "Neseriózní jednání, dejte si pozor, zálohu vám neodečtou od kupní ceny nemovitosti jako každý jiný, mají neskutečně nepřehledné obchodní podmínky, pokud budete kupovat nemovitost přečtěte si opravdu každé slovo… jinak bych já nekupoval, nemají společnost v Praze, je těžké si s nimi domluvit schůzku, já po jejich zkušenosti aukci už nikdy více.

Je daleko lepší koupit byt klasicky přes realitní kancelář. Tam nic neriskujete. Já je nedoporučuji. Kdybych mohl dát mínus 100 hvězdiček, tak bych je dal ale nejde to, tak musím jednu".   Firma si najala právníka, který podal návrh na získání odškodnění z pomluvy na okresní soud. Podali i trestní oznámení za pomluvu. Zaprvé si myslím, že na to nemají právo, za druhé podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR ze dne 26.1.2022 nemají firmy nárok na peněžité odškodnění za pomluvu. Je to tak? Váš názor?

 

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení může podat kdokoliv a kdykoliv. Samotná skutečnost, že někdo podá trestní oznámení, neznamená, že došlo ke spáchání trestného činu. Právnická osoba (společnost) nemá právo na odčinění nemajetkové újmy způsobené neoprávněným zásahem do její pověsti. K  odškodnění nemajetkové újmy dojde pouze tehdy, byla-li taková povinnost ujednána nebo stanovil-li tak zákon. Právnická osoba tak nemůže úspěšně žalovat náhradu nemajetkové újmy, která vznikla poškozením její pověsti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.