Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V autoškole při výcviku na skupinu A2 se mě na tréninkové hřišti, při druhé výukové hodině, stala nehoda. Při provádění úkonu jsem místo brzdy zmáčkla plyn a narazila do stromu. Tato nehoda byla bez zranění a údajná škoda na motocyklu je 10.000 Kč. Motocykl má autoškola pojištěný zákonným povinným ručením a pak má ještě pojistku na nehody, při kterých dojde k úrazu.

Stáří motorky je přibližně 10 let. Podle vyjádření majitele autoškoly jsem za nehodu zodpovědná jen já sama a proto prý musím uhradit veškeré náklady spojené s opravou stroje. Snažila jsem se vyžádat všeobecné podmínky autoškoly, kartičku jízd a fakturu ze servisu, kdy mě majitel sdělil, že tyto doklady mě předá pouze proti podpisu. Navíc na faktuře jsou údajně ještě další položky za opravu jiných motocyklů. Jsem opravdu povinna uhradit majiteli veškeré náklady? Děkuji. S pozdravem Helena.

 

ODPOVĚĎ:

Zákonné povinné ručení kryje škodu způsobenou jiné osobě, která je účastníkem nehody, nikoliv škodu na samotném vozidle/motorce. K tomuto účelu slouží havarijní pojištění. Vámi zmiňovanou pojistku na nehody nelze bez bližších informací blíže specifikovat, zde záleží, jak je nastavena smlouva s pojišťovnou.
Obecně platí, že pokud způsobíte škodu, jste povinna ji nahradit. Nicméně výši škody, kterou jste povinna hradit, Vám musí poškozený prokázat, nestačí jeho pouhé tvrzení. Proto je povinen (autoškola) Vám předložit jednoznačný doklad o výši škody. Samozřejmě po Vás nemůže požadovat úhradu jiných oprav.
Doporučuji písemně autoškolu vyzvat k předložení jednoznačných dokladů o výši škody na této motorce, a to včetně všeobecných podmínek autoškoly případně dalších listin, které se k této události vztahují. Dokud Vám nebude jednoznačně prokázána výše škody, nemůžete ji ani hradit, jelikož tuto výši neznáte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.