Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můžu podat trestní oznámení podle §228 "Poškození cizí věci" na dva členy vedení SVJ, (případně co s tím můžu dělat)? Ti v rámci úklidu údajně odnesli do městem přistaveného velkoobjemového kontejneru moje věci, které jsem měl dočasně volně uložené v společných prostorách na místě, kde nikomu nepřekáželi.

Když jsem se to dozvěděl, byl už kontejner odvezen. Věci nebyly nové, ale ještě funkční a použitelné a měl jsem je připravené k vylepšení standartu bytu, ve kterém bydlíme. Ten máme v pronájmu, takže nechci do něj investovat nějaké velké částky. Jednalo se např. o digestoř, koupelnový radiátor, koberec. A ještě jeden dotaz, jak se určuje tzv. "škoda nikoliv nepatrná"? Děkuji za odpovědi. Otakar

 

ODPOVĚĎ:
Ano, trestní oznámení podat můžete. Není nutné, abyste přesně uvedl trestný čin, který byl spáchán, to si vyhodnotí Policie, může to vyhodnotit např. i jako krádež, atd. Stačí popsat situaci, jak k tomu došlo. Pokud jde o určení výše škody, tak tuto stanoví § 138 odst. 1 Trestního zákoníku, který stanoví: Škodou nikoli nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 5.000 Kč, škodou nikoli malou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 25.000 Kč, větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50.000 Kč, značnou škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 500.000 Kč a škodou velkého rozsahu se rozumí škoda dosahující nejméně částky 5.000.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.