Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

08/2012 jsem koupil nemovitost a na nemovitosti vázla zástava. Ve smlouvě bylo jasně řečeno, že bude zástava vyplacena a zrušena. Vyplacena sice byla, ale v katastru nemovitostí ČR je pořád. Snažil jsem se nemovitost prodat velmi dlouho a poslední realitka našla kupce, který zaplatil rezervační zálohu.

Jenže se posléze ukázalo, že na mojí nemovitosti je stále ta původní zástava, a nestihne se to zprocesovat. Kupec od koupě ustoupil, protože vypršela rezervační lhůta. Toto mě velmi poškodilo, protože kupec se hledal velmi dlouho (několik let). Já sám jsem bohužel tu zástavu neodhalil, protože jsem si na nemovitost sám půjčoval a v online nahlížení do katastru je pouze uvedeno "zástavní právo smluvní", bez jakýchkoliv podrobností, takže jsem si myslel, že to je ta moje zástava. Zjistilo se to až při prodeji, kdy si moje realitka nechala vyjet list vlastnictví. Bohužel až poté, co jí klient zaplatil rezervační zálohu a tak se to nestihlo vyřešit, než byla rezervační lhůta pryč. Smlouva na koupi (když já jsem kupoval nemovitost) tedy nebyla dodržena ze strany prodávajícího, tak by mě zajímalo, jestli jí mohu vypovědět a dostat zpět kupní cenu od bývalého majitele. V případě, že to nepůjde (přeci jenom je to dlouhá doba), tak by mě zajímalo, jestli mám alespoň nárok na odškodnění.

 

ODPOVĚĎ:
Toto je složitější případ, neboť vyžaduje prostudování kupní smlouvy, na základě které jste nemovitost koupil. Tam by mělo být stanoveno, jak se lze zachovat v případě porušení smluvních ujednání a zda vůbec výmaz zástavy byl sjednán. Standardně se v kupních smlouvách ujednává, že v případě nevymazání zástavy lze od smlouvy odstoupit a požadovat náhradu škody či smluvní pokutu, k tomu je ale třeba skutečně projít kupní smlouvu. Doporučuji obrátit se na advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz, s nímž můžete situaci prokonzultovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.