Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem bytu. V bytě mám nájemníka. Na byt mám uzavřenu pojistku proti škodě způsobené mnou, či provozem bytu na jiném bytě. V nájemní smlouvě s mým nájemníkem mám klauzuli, že je povinen si zřídit a udržovat pojistku právní odpovědnosti (je tato klauzule nutná/rozhodující pro další postup níže? ).

V případě, že např. v důsledku mé činnosti či nezaviněné poruše v bytě (napr. prasklá hadice vody) dojde k vytopení bytu níže, je škoda hrazena z mé pojistky zmíněné výše. Co se ovšem stane, když se prokáže, že k vytopení došlo chybou nájemníka? Bude majitel vytopeného bytu či jeho pojišťovna škodu vymáhat po mě nebo po nájemníkovi? Pokud ano, mohu tuto odpovědnost přesunout na nájemníka, nebo musím škodu vytopenému uhradit z vlastních prostředků a tyto pak vymáhat po nájemníkovi? Je nějaký rozdíl v postupu v případě, že si nájemník pojistku sjednal a udržoval či nikoli? V případě, že bych musel škodu vymáhat po nájemníkovi a ten neplatil, podal bych tedy žalobu, vyhrál spor a měl v ruce pravomocný rozsudek. Jak dlouhá je lhůta po něm, kdy mohu začít částku vymáhat po nájemníkovi prostřednictvím exekutora či jinak?  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde k jakékoliv škodě, primárně poškozený může žádat odškodnění po vlastníkovi - což jste Vy. Vy byste následně požadoval po nájemci, event. na jeho pojišťovně. Pokud se prokáže, že k vytopení došlo chybou nájemce, bude pojišťovna vymáhat plnění po něm. Pokud jde o jakýkoliv soudní spor, tak návrh na exekuci můžete podat nejpozději do deseti let poté, co prvostupňový rozsudek nabyl právní moci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.