Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka mě po 35 letech manželství sdělila, že nejsem biologický otcem prvního syna (mám s ní dalšího syna, kterému je 30 let). Celou dobu manželství jsem nic netušil. Test DNA, který udělala manželka spolu s biologickým otcem jej označil za otce dítěte (99,9%). Biologický otec chce být zapsán v rodném listě dítěte.

Je možné, aby bez mého souhlasu zapsali biologického otce do rodného listu můžu požadovat po biologickém otci soudně nějakou satisfakci. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Otázku otcovství lze řešit jen do 6 let věku dítěte. Zcela výjimečně může soud povolit tzv. prominutí zmeškání lhůty a řešit otcovství i později. To ale spíše bývají situace, kdy se např. otec zapsaný v rodném listě dopouští na dítěti trestného činu apod...Navíc předpokládám, že onen syn je již zletilý, takže je téměř nereálné, že by soud prominutí zmeškání lhůty povolil. Pokud byste se z jakéhokoliv důvodu nakonec ocitl v situaci, že skutečně budete z rodného listu vymazán, můžete se po biologickém otci či matce domáhat finančního zadostiučinění z titulu ochrany osobnosti. Neexistují na to žádné tabulky, podle kterých byste mohl částku stanovit, ale musel byste soudu vysvětlit, jaké útrapy jste si musel prožít v souvislosti s informací, že nejste otcem tohoto dítěte.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Biologický otec 35letého potomka chce být zapsán v rodném listě - lze to ještě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.