Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pronajatý byt (resp. nebytový prostor), ve kterém je umístěn bojler. Bojler před pár lety praskl a tekla z něj voda. Závadu jsem nahlásil majiteli bytu (který je též majitelem celého domu), který koupil nový bojler, objednal instalatérskou firmu a bojler nechal vyměnit. Poté, co instalatéři bojler zapnuli a pustili vodu, bojler začal syčet, instalatéři i majitel bytu odešli s tím, že práce je hotová.

Nyní za mnou přišel majitel bytu, že celý dům má o přes 100.000 Kč vyšší spotřebu za vodu, a že podle dílčího vodoměru, který mám ve zdi před bytem, za to může můj byt. Chce, abych mu zaplatil náhradu v plné výši. Ukázalo se, že za spotřebu může protékající bojler, který nainstalovali s vadným pojistným ventilem. Bojler syčel nonstop, ale vzhledem k tomu, že to dělal již při nainstalování a já se v těchto věcech naprosto nevyznám a ani vodné a stočné s majitelem při každoročním zúčtování nijak neřeším, netušil jsem, že bojler je vadný a byt má velkou spotřebu vody. Ve smlouvě o nájmu nebytových prostor mám vypsané vše vybavení koupelny, kromě právě zmíněného bojleru. Pokud chápu správně, nemám ho tedy ve správě a zůstává ve správě majiteli a tedy problémy s ním spojené by měly jít za ním? Může po mně majitel opravdu chtít zaplatit protočenou vodu a navíc v plné výši? Když bojler je jeho, jeho instalaci zařizoval on, navíc jím vybranou firmou a podle smlouvy ho nemám svěřený. Platit přes 100.000 Kč za cizí chybu se mi opravdu nechce a nechci majiteli podepsat splátkový kalendář, dokud si nebudu jist, že toto opravdu má jít za mnou. Pojištění domácnosti bohužel žádné nemám. Děkuji za radu.  

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodně není důvod, abyste tuto škodu platil. Za škodu je odpovědná autorizovaná firma, u které byla instalace zadána. Oni jsou odborníky v daném oboru a odpovídají za škodu, kterou svým jednáním způsobí. Proto by se měl majitel bytu obrátit na ně, nikoliv na Vás. Skutečně s tímto problémem nemáte nic společného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.