Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším problém s pronájmem bytu a neplatiči. Sám žiji v zahraničí a pronájem bytu mi zajišťuje agentura Bohemian Estates. Byt jsem začal pronajímat paní K. v září 2018, v prosinci 2018 zaplatili pouze polovinu nájmu a dále neplatili. Byl jsem informován, že pronájem byl (bez mého souhlasu) převeden na její dceru.

7.7.2019 jsem ale zjistil, že tomu tak nebylo a žádná smlouva nebyla změněna, pouze její dcera v bytě bydlela s přítelem a jelikož neměli podepsanou smlouvu, tak jí neuznali přídavky na bydlení. Vzhledem k tomu, že se toto odkládalo a čekalo, až jim úřad přídavky uzná, bydleli v bytě až do března 2019, poté byli vystěhováni a smlouva ukončena. Celkový dluh činí 60.000 Kč na nájemném, 19.000 Kč za vystěhování a zhruba 30.000 Kč za opravu bytu. Zřejmě došlo k chybě ze strany agentury, kdy jsem od nich dostal dost rozdílné informace, než od dcery paní K. Dále ve smlouvě s agenturou je dohodnuté, že veškeré právní věci bude řešit agentura, ale když se objevily tyto problémy, tak mi bylo řečeno, že budou chtít ode mě zálohu 20.000 Kč na právníka, což se mi moc nezdá. Dále agentura nepřepsala elektřinu na nájemníky, což také mají jako povinnost ve smlouvě a toto mi nedali vědět a zjistil jsem to až ve chvíli, kdy mi přišel dopis, že jsem veden jako neplatič, protože jsem samozřejmě elektřinu dále neplatil. Agentura mi přiznala, že o tomto věděli a dluh nakonec uhradili, ale nepřijde mi to jako solidní jednání, že mě o tom neinformovali (prý chyběl nějaký můj podpis, aby to bylo možné přepsat, překvapivě u plynu to problém nebyl a to byl od stejného dodavatele). Před týdnem jsem agenturu žádal o přeposlání veškerých faktur a smluv s nájemníky, bohužel, zatím jsem nic neobdržel. Momentálně tedy řeším, co dále dělat. V bytě vznikl dost velký dluh za opravu a vystěhování, který chce agentura mě strhávat z nájmu a posléze soudně vymáhat po nájemnících, což mě ale nepřijde jako normální jednání. V současné době ani byt není pronajatý, sám jsem sdílel přímo jejich inzerát na sociálních sítích a psalo mi několik lidí co měli zájem, které jsem odkázal na makléře a i přesto je byt už 3 měsíce prázdný, s tím že od nich mám informaci že o něj není zájem. Děkuji za jakékoliv rady, případně na koho se dále obrátit a jak by v tomto případě probíhal soud, protože mě jako logické přijde, pokud po mě agentura bude chtít tyto věci uhradit s nimi ukončit smlouvu a soudit se s nimi a ne přímo s nájemníky. Děkuji, Zdeněk.

 

ODPOVĚĎ:
K věci by bylo možné se více vyjádřit pouze při znalosti obsahu smlouvy o zastoupení, kterou jste uzavřel se společností Bohemian Estates. Ovšem i tak Vám doporučuji vzhledem ke složitosti kauzy vyhledat advokáta zabývajícího bytovým právem, který bude po prostudování veškerých podkladů schopen rozhodnout, jaký postup by byl ve Vaší situaci vhodný. Seznam advokátů naleznete na webu české advokátní komory http://vyhledavac.cak.cz/. Také agentura s Vámi bude zřejmě jinak jednat, pokud budete zastoupen advokátem (například i pokud jde o vydání smluv a faktur).
Obecně mám pak za to, že byste měl žalovat agenturu z titulu náhrady škody za porušení podmínek smlouvy či porušení povinnosti zachovávat nezbytnou obezřetnost při poskytování profesionálních služeb (neschopnost sehnat nové nájemníky, vznik dluhu za elektřinu, neuzavření nové nájemní smlouvy s dcerou původní nájemnice), bez znalosti veškerých podkladů se však nemohu k věci více vyjádřit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.