Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po silném dešti máme vyplavené hromadné garáže. Škody jsou obrovské, i přes okamžitý zásah HZS byla garáž vyplavena do výšky cca 135cm! V objektu zůstalo 10 aut, 5 motorek, zahradní traktor. Garáže jsou podzemní, ale voda se sem dostala vlivem nedostatečné kapacity kanalizace. Po ulici tekla "řeka" ve výšce cca 30cm. Zaplaveno bylo více objektů.

Nacházíme se ve spodní části sídliště (Bystrc) a nad námi je obrovské sídliště, které se pořád masivně rozrůstá (voda se nemá kam vsáknout). Kanalizace nezvládá brát vodu a voda se nám ulicí (a zpětným tokem z výpustí) dostala opakovaně do objektu. Vlivem spádování přilehlé křižovatky neteče voda rovně (o kousek dál je most přes řeku), ale voda se stáčí ze sídliště silnicí k nám do boční ulice.
Máme šanci žádat (alespoň částečnou) úhradu škod na vozidlech a objektu po správci komunikace (BKOM), který nezajistil dostatečnou kapacitu kanalizace? Děkuji, Zikmund

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru se odškodnění nedomůžete, neboť by muselo být prokázáno, že škoda vznikla skutečně pouze z důvodu nedostatečné kapacity kanalizace. K tomu by byl potřebný znalecký posudek, ovšem obávám se, že ani tento nebude schopen jednoznačně určit, z jakého důvodu ke škodě došlo. Správce komunikace se bude jistě bránit tzv. vyšší mocí, tedy že nemohl škodě zabránit a nezabránil by jí ani v případě, že by kapacita kanalizace byla dostačující. Jedná se o situace, které by mohly být kryty pojištěním, v případě přírodních živlů není reálné určit stoprocentně viníka situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.