Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vedoucí zájmového útvaru v Domě dětí a mládeže a s dětmi z kroužku jsme jeli na soutěž, kde se jedné z holčiček ztratil zlatý řetízek. Před vystoupením jsem jí ho sundala z krku, řekla jí ať si ho schová do konkrétní kapsy v batohu a tu pak neotevírá. Batoh zůstal v uzamčené šatně.

Po skončení soutěže děti hlídaly 2 maminky (v parku) zatímco já jsem byla na rozborovém semináři, kde jsme se dozvěděli výsledky soutěže. Dotyčná dívka se v batohu evidentně přehrabovala, jelikož po mém návratu měla gumičky, které byly v uzavřené kapse s řetízkem, v otevřené kapse. Chtěla bych se zeptat kdo nese odpovědnost za ztrátu tohoto řetízku? Já jsem šatnu zamykala a dívce dala pokyn, který neuposlechla. Rodiče na mě chtějí podat žalobu. Děkuji za odpověď a radu.
Do šatny jsme šli po skončení soutěže hromadně, kdo přímo odemykal, to byla jedna z maminek, ale do dveří už jsme vstoupili všichni, děti se převlékli a odcházeli jsme. Děkuji, Simona

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě by prvotně proti krádežím měl být pojištěn objekt, v němž ke krádeži došlo a věc by měla být nahlášena na pojišťovnu. Za způsobenou škodu by měl být odpovědný onen objekt, resp. plněno by mělo být přes pojišťovnu. Rodiče na Vás sice žalobu podat můžou, nicméně žaloba podle mého názoru rozhodně úspěšná nebude, neboť nebude prokázáno, že jste jednoznačným viníkem oné situace. Především sami rodiče mají v takových případech děti vybavit tak, aby ke škodě nedocházelo, nenechat je tedy nosit do takových objektů cennosti. Většina zařízení, kde se dá očekávat odložení hodnotnějších věcí (peněženky, telefony, šperky, ...), má k odkládání určené trezory. Pokud k odkládání cenností místo vyhrazeno nemá, musí počítat s odpovědností za krádeže. Rodiče dívky tedy mohou pouze podat trestní oznámení na neznámého pachatele, nebo žalovat o náhradu škody přímo Domov dětí a mládeže - viz. § 2945 Občanského zákoníku - Škoda na odložených věcech.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost vedoucího kroužku za odložené věcí žáků v šatně
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.