Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěla bych se zeptat, zda se některý z účastníků nedopustil trestního jednání podle §182 trestního zákoníku 40/2009 Sb. Popíšu situaci: Pan X si e-mailově pracovně dopisoval s paní Y. Obsah této e-mailové korespondence není, si myslím, důležitý, ale došlo k výměně několika pracovních e-mailů.

K této e-mailové korespondenci se dostal pan Z. , pravděpodobně mu jí paní Y. přeposlala. Pan Z. celou tuto e-mailovou korespondenci přečetl veřejně na schůzi (pravděpodobně za účelem znevýhodnění popř. zesměšnění pana X.). Dopustil se tedy některý z účastníků porušení výše zmíněného zákona. Velice Vám děkuji a jsem s pozdravem.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Jsem toho názoru, že v tomto případě nebyl trestný čin dle § 182 trestního zákoníku spáchán.
Dle § 182/1 písm. b) trestního zákoníku se trestného činu porušení tajemství dopravovaných zpráv dopustí ten, kdo úmyslně poruší tajemství:
„datové, textové, hlasové, zvukové či obrazové zprávy posílané prostřednictvím sítě elektronických komunikací a přiřaditelné k identifikovanému účastníku nebo uživateli, který zprávu přijímá …“
Pod pojmem „tajemství“ je v tomto případě nutné chápat obsah daných e-mailů. Protiprávním porušením tajemství (tedy protiprávním porušením obsahu daných e-mailů) je jakékoli neoprávněné zjištění obsahu zprávy (e-mailu), bez ohledu na to, zda byla takto získaná informace předána třetí osobě.
Dle mého názoru ve Vámi popsaném případě k protiprávnímu zjištění obsahu daných e-mailů nedošlo, neboť:
- paní Y. zjistila obsah těchto e-mailů jako jejich adresátka,
- pan Z. zjistil obsah těchto e-mailů rovněž jako jejich adresát (jelikož mu e-mailovou korespondenci přeposlala paní Y.).
V obou případech tedy došlo k oprávněnému příjmu e-mailů (jelikož e-maily byly doručeny tomu subjektu, kterému byly skutečně adresovány) – o protiprávním zjištění obsahu e-mailů tedy není možné uvažovat.
V úvahu přichází ještě spáchání trestného činu porušení tajemství dopravovaných zpráv dle § 182/2 trestního zákoníku. Tohoto trestného činu se dopustí ten, kdo v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch:
„a/ prozradí tajemství, o němž se dozvěděl z … přenosu prostřednictvím sítě elektronických komunikací, který nebyl určen jemu, nebo
b/ takového tajemství využije. “
Dle mého názoru však nemohlo dojít ani ke spáchání tohoto trestného činu,, jelikož pan Z. se s obsahem předmětných e-mailů seznámil oprávněně (byly mu přeposlány paní Y.) – nelze tedy hovořit o tom, že by obsah těchto e-mailů nebyl panu Z. určen.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu dodávám, že sledoval-li pan Z. zveřejněním obsahu předmětných e-mailů pouze dehonestaci pana X. , mohl se dopustit přestupku proti občanskému soužití. Tento přestupek totiž dle § 7/1 písm. a) zákona o některých přestupcích spáchá ta fyzická osoba, která:
„jinému ublíží na cti tím, že ho zesměšní nebo ho jiným způsobem hrubě urazí“
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.