Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 11.1.2023 se stala dopravní nehoda, při které zemřel můj přítel. Z neznámých příčin vjelo jeho auto do protisměru, kde se střetlo s protijedoucím vozidlem. Spolujezdec přítele utrpěl šok a lehký otřes mozku, řidič protijedoucího vozidla měl vážnější poranění nohou, nicméně je už delší dobu doma a měl by být úplně v pořádku.

Můj dotaz se týká práva na informace. Policie mě i rodičům přítele odmítá cokoliv říct teď i po skončení vyšetřování. Prý dostanou vyrozumění pouze oba poškození a rodiče přítele ne protože nejsou účastníky té nehody.   Nehoda se stále vyšetřuje, policie má mého přítele jako viníka nehody ovšem žádný alkohol, drogy ani telefon za volantem se neprokázal. Je tedy možné, že se jednalo o poruchu auta, nějakou fyzickou nevolnost, slabost nebo mikrospánek.   Jeden policista měsíc zpátky řekl, že mikrospánek je onemocnění, které provází více příznaků a dá se poznat z pitvy.   Jiný policista mi před týdnem řekl, že mikrospánek se poznat nedá a že se už žádné informace nedozvíme.   Chci se tedy zeptat, opravdu rodina nemá právo na vůbec žádné informace týkající se úmrtí syna (příčina úmrtí, proč, jak.)? A okolnosti nehody? Děkuji mockrát.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je nutné rozlišovat mezi subjekty, na které se můžete obrátit s žádostí o poskytnutí informací:
1/ Poskytovatel zdravotních služeb:
Rodiče Vašeho přítele by se mohli obrátit na poskytovatele zdravotních služeb, který provedl pitvu, a to ve smyslu § 33/4 zákona o zdravotních službách, dle něhož platí, že:
„Osoby blízké zemřelému pacientovi … mají právo na informace o zdravotním stavu pacienta, který zemřel, a informace o výsledku pitvy, byla-li provedena, včetně práva nahlížet do zdravotnické dokumentace vedené o jeho osobě nebo do jiných zápisů vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu a pořizovat z nich výpisy nebo jejich kopie …“
2/ Policie ČR:
Jelikož rodiče Vašeho přítele (a ani Vy) nejsou účastníky vedeného řízení, nebudou s největší pravděpodobností ze strany Policie ČR o závěrech šetření vyrozuměni (jak to vyplývá z § 8a a násl. trestního řádu). Jako neúčastníci řízení nejsou rodiče Vašeho přítele ani oprávněni nahlížet do vedeného spisu (§ 65 trestního řádu).
V úvahu (teoreticky) přichází podání žádosti o poskytnutí informací ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím. K limitům uplatnění tohoto práva v kontextu vedeného trestního řízení se více dočtete například zde:
https://frankbold.org/poradna/pravo-na-informace/pravo-na-informace/proces-ziskani-a-poskytnuti-informace/dotaz/ma-obcan-pravo-na-informace-o-trestnim
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
zákon č. 141/1961 Sb. , o trestním řízení soudním (trestní řád)
zákon č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.