Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Už asi 10 let (2010-2020) bydlím s manželkou a třemi dětmi na konci malé vesnice, na konci slepé ulice. Kolem nás jsou domy, ve kterých nikdo nebydlí, jsou využívány jako chaty, kromě jednoho, ve kterém bydlí dva mladí pánové. Po dvou letech jsme zjistili, že si pánové pořizují fotografie toho co děláme venku, popř. na naší zahradě.

Jediným důvodem tohoto focení, o kterém zatím víme, je, že se snaží po nás „vozit“, tzn. jakmile děláme nějakou rekonstrukci, opravu, jakmile zastavíme autem před naším domem, pánové nás začnou fotit, z fotek vybírají něco, co má byť sebemenší šanci na nějakou stížnost obci, popř. policii. Policie u nás už byla mnohokrát, pokutu jsme zatím žádnou neplatili. A právě po dvou letech, kdy si mne starosta zavolal na obecní úřad, jsem zjistil, že si nás fotí. Od té doby se situace spíše zhoršuje. Od doby, kdy jsme je několikrát při focení přistihli, nás začali fotit otevřeně. Např: před měsícem nám místní zahradník přivezl vozík hlíny, který jsme vozili z vozíku na zahradu, celá práce trvala cca 2h, během kterých přišel jeden z pánů s mobilem, vyfotil si nás a odešel. Můžeme jenom odhadovat, kolik mají ti dva pánové podobných fotek, na kterých jsme já, manželka, popř naše děti. Jak je možné se proti tomuto bránit? Je zde možná žaloba na ochranu osobnosti, popř. něco jiného? Pokud ano, jak máme postupovat? Musíme mít fotku, na které je vidět, že nás fotí? Má smysl, jakmile se to opět stane, okamžitě volat policii, s tím že jsme dva, tzn. jeden svědek? Pokud policii zavoláme, co s tím bude dělat? Jedná se o přestupek, nebo trestný čin? Děkuji. S pozdravem Hubert.

 

ODPOVĚĎ:
Policii určitě zavolejte, minimálně bude záznam o tom, že jste toto chování rozporovali. Obecně samotné focení jako takové trestné není, fotografie by ovšem neměly být použity proti Vám v jednání s policií.
Můžete se bránit žalobou na ochranu osobnosti, jako důkaz mohou také posloužit fotografie, kterými tito pánové dokládali Vaše činnosti, když volali policii apod. O tomto bude záznam v jednotlivých spisech u policie, mělo by být evidováno i na městském úřadu (pokud fotografie přiložili jako přílohu dopisů).
V případě řešení soudní cestou je třeba nejdříve oba pány písemně vyzvat, aby této činnosti zanechali (je třeba vše důkladně popsat) a stanovit jim lhůtu, přičemž následně, pokud jednání neustane, můžete podat žalobu k civilnímu soudu. Doporučuji, aby žalobu vypracoval některý z advokátů, jelikož se jedná o poměrně složitou záležitost. Kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.