Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Od mé matky jsem 2016 dostala "Generální plnou moc" kvůli tomu, že je v zahraničí a chci se zeptat, jestli s ní mohu prodat za ni i nemovitosti (dům, pozemky), jak jsme se domluvily. Dočetla jsem se, že to generální plná moc umožňuje. V mé generální plné moci je formulace "bez omezení".

Znamená to tedy, že tato generální plná moc se vztahuje i na právní jednání, které vyžadují ze zákona nebo z jiných obecně závazných právních předpisů zvláštní plnou moc? Mohu poprosit o správné znění "Generální plné moci" nebo o vzor a náležitosti, abych neměla omezení absolutně v nijakém právním úkonu a mohla za ni jednat bez omezení, tudíž i převést nemovitosti kupci, přijat peníze na účet? Mohu popřípadě poprosit odkaz na zákoník, kde je o tom psáno? Děkuji S pozdravem Alena

ODPOVĚĎ:
V textu generální plné moci, pokud nemá být omezená na žádná konkrétní jednání, stačí uvést, že je udělena ke všem právním jednáním. Není třeba to nijak specifikovat. Pokud byste přesto chtěli mít v textu určité znění vztahující se k nemovitostem, doporučila bych využít formulaci "ke všem právním jednáním zahrnujícím i jednání týkající se nemovitostí zmocněnce včetně nakládání s výtěžkem z jejich prodeje či pronájmu."
Znění generální plné moci vyplývá z kontextu občanského zákoníku, nikde není jednoznačně definováno, nicméně z teorie práva vyplývá, že lze udělit buď tzv. generální plnou moc, která je ke všech úkonům a tzv. speciální plnou moc, která je pouze k určitému v plné moci vymezenému jednání.
Vzor generální plné moci je zdarma k náhledu na našem webu zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Generální plná moc a speciální plná moc - rozdíl
  • Vzor generální plné moci a náležitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.