Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rádi bychom si připojili do domu plyn. Plynová koncovka končí u sousedů. Znamená to, že pokud se budeme chtít připojit, budeme muset kopat asi 6 metrů na jejich pozemku. Mohou nám sousedé zakázat vstup na jejich pozemek a to i za okolností, že plynové potrubí v zemi vlastní společnost RWE? Děkuji, Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Předně je nutné se dohodnout s vlastníkem stávajícího plynovodu, jakým způsobem bude stavba plynovodu na rodinný dům  připojen, tzn., zda bude nutné prodloužit stávající plynovod nebo bude provedena pouze přípojka plynu. V obou případech musíte stavební úřad požádat o vydání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení. Tam se budou řešit námitky sousedů, se kterými se stavební úřad musí vypořádat. Pokud však nebude možné plyn jinak dovézt k Vašemu domu, sousedé Vám nebudou moci bránit. Prodloužení plynovodu i přípojku může provádět vlastník stávajícího plynovodu sám nebo dodavatelská firma, kterou pro realizaci této stavby vyberete. Cena stavebního díla je předmětem dohody mezi Vámi a dodavatelem stavby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.