Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme rodinný domek se zahradou, jejíž část náleží příbuznému, který je již několik let nezvěstný a na jeho majetek – převážně pozemky byla vyhlášena exekuce. My jsme tyto jeho dluhy na radu právníka uhradili z důvodu, abychom o pozemek nepřišli, ještě před samotným provedením exekuce, včetně poplatků exekutorovi (cca 200 tis. Kč). Právník nám řekl, že pokud chceme pozemek získat do našeho vlastnictví, není jiný způsob, než dražba a tak čekáme již 4 roky, ale zatím se nic nevyřešilo. Odhadní cena pozemku je 250 tis., cena ostatních pozemků, které mají jít od exekuce je přes 2 miliony. Můj dotaz je zda opravdu neexistuje jiný způsob, jak získat pozemek do našeho vlastnictví a zda musí jít do exekuce ostatní pozemky. Existuje něco jako neveřejná dražba? Nemáme přednostní nárok na odkoupení pozemku? Navíc jsou zde movité firmy, které již o pozemky projevily zájem. Je to stres, trpíme tím, jako bychom my byli dlužníky a ne naopak. Před rokem bylo určeno datum dražby a v oznámení bylo mylně uvedeno, že se bude dražit celá zahrada, nikoliv její část, tudíž i výše jistiny byla za celou zahradu. Nakonec termín dražby byl zrušen, od té doby se však nic neděje.  Děkuji, Zita.


ODPOVĚĎ:
Mohu Vás uklidnit ohledně Vaší části zahrady. O tu nemůžete přijít. Co se týče zahrady Vašeho příbuzného, tak pokud je již zahájen výkon rozhodnutí, je dražba skutečně jedinou možností. Pokud se zúčastníte dražby a učiníte-li s jinými dražiteli stejné nejvyšší podání, udělí se Vám příklep.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.