Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zřídila jsem svému otci účet u banky pro zasílání jeho starobního důchodu, který má nyní ve výši 15.200 Kč již po srážkách, brutto má 15.995 Kč. Bohužel se stalo to, že když jsme tento měsíc chtěli důchod vybrat, banka nám sdělila, že účet je obstaven a sdělili nám číslo spisové značky, na účtu má nyní otec záporný zůstatek.

Využili jsme výplatu trojnásobku životního minima, ale příští měsíc až přijde na účet opět důchod, přijde otec o svůj jediný zdroj příjmu. Chtěla jsem se zde poradit, jak mohu tuto situaci pomoct otci vyřešit a zda máme právo požádat exekutora o částečně zastavení exekuce pro nepřípustnost a požádat ho o možnost výplaty nezabavitelného příjmu. Na ČSSZ jsme zaslali žádost o změnu výplaty důchodu, ale ke změně dojde až v srpnu, až od 2. -3. výplaty. Chtěla jsem se poradit, zda má otec vůbec nějakou šanci moct si vybrat aspoň ten minimální příjem, zda můžeme tedy exekutora sami takto požádat nebo zda existuje nějaké jiné řešení. Je to jeho jediný zdroj příjmu a nevlastní žádný majetek. Moc děkujeme za odpověď a čas. Michala.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je exekuce vedena oprávněně (existuje vykonatelný dluh a jsou hrazeny alespoň náklady exekuce), k jejímu zastavení nedojde, i když je Váš otec kromě výplaty důchodu nemajetný. Bohužel v případě postižení účtu dlužníka je dle současné legislativy stále povolen pouze jednorázový výběr z účtu do výše trojnásobku životního minima jednotlivce, což jste již učinili. Naopak při exekuci na výplatu (důchod) podle zákona musí každý měsíc zůstávat dlužníkovi určitá aktuální nezabavitelné minimum, což je pro rok 2023 minimálně částka 13.638 Kč. Jediná možnost, kterou nyní máte, je urgovat na ČSSZ, zda by Vám z uvedeného důvodu nemohli vyřídit žádost otce o změnu výplaty důchodu rychleji, aby Vašemu otci zůstalo alespoň výše uvedené nezabavitelné minimum.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.