Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nespolehlivého nájemníka a chtěl bych si dát do nájemní smlouvy doložku o přímé exekuční vymahatelnosti. Ale řeším tento problém.   Nerozumím poslední větě v tomto článku, že "smlouva musí být podepsána na dobu určitou. Protože exekutor může neplatiče vystěhovat teprve až po jejím uplynutí."

https://www.novinky.cz/finance/clanek/najemniky-tlaci-upsat-se-k-primym-exekucim-40303224
Nájemník mi tedy bude dlužit nájemné za tři měsíce, ale já budu muset čekat ještě třeba rok, než vyprší nájemní smlouva? To se mně nezdá? Budu sepisovat novou smlouvu na dobu určitou. Na základě výše napsaného bych ji uzavřel na co nejkratší dobu 6 měsíců s tím, že by se automaticky prodlužovala. Jenže po třetím prodloužení se smlouva na dobu určitou mění na smlouvu na dobu neurčitou. Což nechci. Notářský zápis doložky stojí 3.000 Kč a musel bych po roce a půl sepsat novou smlouvu a znova ho zaplatit notáře. Jak toto vyřešit? Je skutečně pravdivá ta poslední věta v článku na Novinkách?

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel uvedená věta je pravdivá a má oporu v zákoně. Jde totiž o to, že pokud by se jednalo o smlouvu na dobu neurčitou, mohl by nájemce podat např. žalobu o neplatnost výpovědi nebo jednoduše napadat platnost výpovědi a exekutor by nemohl vystěhovat nájemce, kterému by nebyl z právního hlediska jednoznačně ukončen nájem platně. V případě nájemní smlouvy nebývá doložka o přímé exekuční vykonatelnosti ideální řešení, spíše je lepší sjednat si výslovně, že kauce (jistota) bude použita na dlužný nájem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.