Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám byt v osobním vlastnictví, tedy OV, u mě trvalý pobyt syn - požádal mě, abych u mě vyřídila trvalý pobyt jeho přítelkyni (svatba 12/2017). Bydlí spolu v pronajatém bytě - smlouva se prodlužuje po roce. Matka přítelkyně musela prodat nemovitost, aby měla na zaplacení dluhů, i synova přítelkyně měla půjčku, aby pomohla matce.

Poraďte mi prosím, jak vyhovět synovi a přitom ochránit svůj majetek do budoucna, až snacha bude opět pomáhat své matce případnou půjčkou. Děkuji, Lidka.

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete i přes riziko možné exekuce zřídit nastávající manželce Vašeho syna trvalé bydliště ve Vašem bytě, existuje v podstatě jen jediná účinná ochrana svého majetku, a sice mít k Veškerému majetku doklady, z nichž vyplývá konkrétně Vaše vlastnictví konkrétních věcí (tedy nestačí paragony, na nichž není uvedeno Vaše jméno – i kdybyste při soupisu mobiliárního majetku exekutorem takový doklad předložila, s největší pravděpodobností by majetek i tak zabavil s tím, že z takového dokladu není zřejmé, kdo věc vlastní a musela byste se svého majetku složitě domáhat podáním tzv. vylučovací žaloby k příslušnému soudu). Veškeré smlouvy mezi příbuznými a čestná prohlášení o soupisu majetku byť potvrzená notářským zápisem nejsou žádnou zárukou ochrany majetku před jeho zabavením. Exekutor postupuje dle tzv. vyvratitelné právní domněnky, tedy má bez dalšího za prokázané, že vše na adrese, kde dlužník přebývá, je jeho majetkem a nemusí tak nic dokazovat. Smlouvy mezi příbuznými nenahrazují doklady o nabytí a exekutoři je mohou vyhodnotit jako účelové.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prevence exekuce věcí nedlužníka - mít paragony a doklady od zakoupených věcí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.