Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Používala jsem dlouho dobu firemní číslo mého nevlastního otce (vedené na jeho firmu) a hradila platbu na účet mé mámy. V posledním roce se naše vztahy vyhrotily a já požádala, aby bylo toto číslo (používala jsem ho 15 let) uvolněno na smlouvu s mým jménem. Otčím přislíbil, nicméně fakticky mi začali chodit jen maily s fakturou na moje jméno (žádnou smlouvu jsem nepodepsala), jako odběratel zůstala firma, faktury jsem již hradila přímo 02.

Rozhodla jsem se proto, vrátit SIM kartu (poslala jsem ji doporučeně s tím, že s díky vracím) a zřídila si nové telefonní číslo (vše jsem učinila v polovině ledna 2023 a lednovou fakturu ještě uhradila. V březnu 2023 mi ovšem na mail přišla nová faktura za únor na moje jméno. Přeposlala jsem ji firmě, že prosím o změnu kontaktních údajů, že mi již nepatří, bez reakce. Dnes (08.04.2023) mi opět na mail přišla upomínka o nezaplacení, znovu jsem ji přeposlala firmě. Na 02 mi mi bylo sděleno, že vše jde za firmou. Můj dotaz zní? Může po mě otčímova firma vyžadovat platbu třeba i soudně, exekučně? A to i přesto, že jsem číslo ani SIM od půlky ledna nevyužívala a žádnou smlouvu podepsanou nemám?

 

ODPOVĚĎ:
V případě jakéhokoliv vymáhání by muselo být prokázáno, že byla uzavřena dohoda o tom, že SIM kartu užíváte, a to po jakou dobu, a že jste se zavázala hradit faktury. Jestliže není k dispozici žádná písemní smlouva, při prokazování by se vycházelo z jiných podkladů, např. emailové komunikace, provedených úhrad faktur apod. I v případě ústní smlouvy platí, že ji lze ukončit jen způsobem dohodnutým nebo uvedeným v zákoně. Samotná skutečnost, že nemáte zájem dále SIM kartu užívat, pak není důvodem pro ukončení smlouvy.
Teoreticky tak hrozí, že by mohlo být přistoupeno k vymáhání. Nicméně by muselo být v soudním řízení prokázáno, že jste se takto dohodli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.