Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti mého syna mě požádala jeho družka o finanční pomoc při dostavbě rodinného domku RD. Peníze ve výši 300.000 Kč jsem jí půjčil, bohužel bez jakéhokoliv potvrzení s příslibem vrácení do 6 měsíců. Dosud jsem peníze neobdržel. Je nějaká možnost na vymáhání této částky?

ODPOVĚĎ:
Promlčecí lhůta je tříletá, pokud jste tedy peníze půjčil před více než třemi lety, je riziko, že by družka v případě vymáhání soudně namítla promlčení a žaloba by tedy nemohla být úspěšná. Pokud jste peníze půjčil před kratší dobou, než tři roky, je otázkou, zda jste schopen zápůjčku prokázat, není třeba písemné potvrzení, ale alespoň potvrzení svědků. Pak byste se mohl event. obrátit i na soud. Je ale samozřejmě riziko, že pokud paní zápůjčku popře a nebude žádný další důkaz, nebudete v prokazování úspěšný a žaloba bude zamítnuta. Případně ji zkuste donutit k tomu, aby podepsala tzv. uznání dluhu, čímž dluh uzná, nebude třeba prokazovat jeho existenci a promlčecí lhůta se prodlouží na 10 let.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.