Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je právně v pořádku, aby si společnost pro vymáhání pohledávek určila náklady na vymáhání vyšší než je dluh už při první výzvě? Nedostala jsem předtím žádnou informaci od poskytovatele služby, že bude dluh této společnosti předán a už při první výzvě při dluhu 800 Kč si společnost účtuje 955 Kč navíc za náklady na vymáhání k tomuto dni, kdy oznámení a výzvu zaslala e-mailem.

Musím zaplatit teď místo 800 Kč požadovaných 1.755 Kč? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Tento postup určitě v souladu se zákonem není. Oprávnění účtovat odměnu za úkony právní služby mají pouze advokáti. Pokud byste předžalobní výzvu dostala od advokátní kanceláře, tam byste musela uhradit i náklady za předžalobní výzvu. V tomto případě náklady nejste povinna hradit. Ovšem upozorňuji, že nevím, jaký konkrétní dokument jste podepisovala, když jsme sjednávala smlouvu s poskytovatelem služby. Pokud je ve smlouvě uvedeno, že v případě prodlení je poskytovatel oprávněn předat věc k vymáhání a je oprávněn si účtovat nějaké poplatky, pak by i náklady, které nyní chtějí, byly po právu, neboť podpisem smlouvy jste vyslovila s tímto postupem svůj souhlas.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.