Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych poprosit o radu ohledně sjednání půjčky formou písemné smlouvy, která je potvrzená pouze ověřením podpisů na poště, jedná se o fyzické osoby. Půjčka byla pořízena v roce 2016 a to ve výši přes 500.000 Kč v hotovosti mezi kamarády. Můžou se půjčit peníze v hotovosti v takovéto výši?

Není toto omezeno zákonem, že by taková vyšší částka měla být poukázána na účet? Pokud je to vyšší částka může za to hrozit i pokuta? Samozřejmě je to dluh ještě za manželství a spadá to tím pádem do SJM. O půjčce jsem se dozvěděla při rozvodu. Půjčka nebyla navíc nutná, peníze jsme v tom roce měli na účtě, rozvod proběhl rok poté, nyní probíhá majetkové vyrovnání. Mockrát děkuji za pomoc.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byla půjčka od různých subjektů, může být poskytnuta i v hotovosti. Omezení plateb v hotovosti se týká situace, kdy je poskytováno od jednoho subjektu a částka je omezena na den. Pokud jste ale o půjčce nevěděla, mohla byste v rámci vypořádání majetku namítat, že jste o půjčce nevěděla a tedy do SJM nespadá. Musela byste ale prokázat, že jste o ní skutečně nevěděla a půjčka nebyla použita pro běžné potřeby rodiny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.