Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým přítelem máme 18-ti měsíčního syna. Nejsme manželé. Byli jsme spolu skoro 10 let (2010-2020), ale z důvodu jeho nezodpovědnosti, neustálých lží a půjček jsem se rozhodla od něj odejít. Zatím stále bydlíme pohromadě v pronájmu, kde mám trvalé bydliště já.

Dohodli jsme se, že si syna bude brát každé 3 víkendy v měsíci a bude na něj platit 3.000 Kč plus 1.800 Kč na naší společnou půjčku, kterou jsem si brala na sebe a splácíme ji na půl. Bohužel po zkušenostech nevím, jestli této domluvě z jeho strany věřit a proto přemýšlím, jestli se obrátit přímo na soud. Mám jen obavy, aby jsem z toho ve finále nevyšla ještě finančně hůř. Pracuje totiž jako kurýr a ve smlouvě má přiznaných cca 16.000 Kč čistého a bokem na černo dalších cca 7.000 Kč, ale nemám to jak dokázat. On to soudně řešit nechce a domluvu v péči o syna (jak si ho bude často brát), stále mění. Také se obávám, že mi nebude platit měsíčně půlku půjčky, která je bohužel také na mé jméno. Je bývalý gambler, tvrdí že s tím už skončil, ale přišla jsem mu na nějaké aplikace v telefonu, kde stále sází, proto na něj není spoleh. Chtěla jsem se zeptat, jak dál v této situaci postupovat, také na to, jestli bych případný soud musela platit. Děkuji moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V současné situaci máte dvě možnosti: Buď partnerovi věřit a pokusit se s ním dohodnout, nebo jít soudní cestou. Jestliže se rozhodnete pro dohodu, doporučuji ji každopádně sepsat písemně - nejlépe s úředně ověřenými podpisy. V dohodě si můžete stanovit jak výši výživného a termín jeho úhrady, tak i frekvenci a podmínky styku s dítětem. Co se týče úhrady vaší "společné" půjčky, zde je situace složitější. Ideální by bylo, pokud by Vám byl partner ochoten podepsat, že uznává, že má vůči Vám dluh v určité výši a současně byste sepsali splátkový kalendář. Pokud na to Vás partner ale nepřistoupí, pak - vzhledem k tomu, že jste si půjčku brala na své jméno - ho ke splácení půjčky nijak nedonutíte.
Jestliže se rozhodnete jít soudní cestou, pak záleží postup na tom, zda je Váš partner uveden v synově rodném listě jako jeho otec. Pokud ano, můžete podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na svěření syna do Vaší péče. V návrhu uveďte také výši výživného, kterou by dle Vašeho názoru měl otec na syna platit. Za podání návrhu se nehradí žádný soudní poplatek.
Jestliže Váš partner není uveden v rodném listě jako otec, bude muset nejprve dojít k určení jeho otcovství. To znamená, že budete muset k okresnímu soudu v místě synova bydliště podat návrh (žalobu) na určení otcovství. Ani v tomto případě nebudete hradit soudní poplatek. Pokud Váš partner své otcovství před soudem nepotvrdí, soud nařídí provedení testů DNA. Jestliže bude otcovství Vašeho partnera potvrzeno, soud rozhodne také o tom, komu bude syn svěřen do péče a druhému rodiči stanoví výživné. V obou případech soud může, ale nemusí stanovit styk syna s druhým rodičem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.