Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S mojí bývalou kamarádkou jsme od 2011 do 4/2015 včetně sdílely byt. Nájemní smlouva byla psána na mě, ona posílala svou část nájmu na můj účet, ze kterého pak společně s mou částí odcházel celý nájem pronajímateli. 2014-2015 posílala nájem nepravidelně, čímž mi vznikl dluh 40.000 Kč.

Dluh jsem jí vyčíslila a opakovaně zaslala mailem, ona mi jej v mailové komunikaci potvrdila a 6/2015 mi zaslala částečnou platbu 13.000 Kč na účet s tím, že víc momentálně nemá. Od té doby nekomunikuje, na upomínky mailem nereaguje a dokonce si zablokovala mé telefonní číslo. Maily a výpis z účtu mohu doložit. Lze částečnou úhradu dluhu v tomto případě považovat za konkludentní uznání dluhu, čímž se promlčecí doba zvyšuje na 10 let a uspěla bych s tím v případě žaloby u soudu? Co všechno je nutné v tomto případě doložit? Maily a výpisy z účtu doložit mohu, nějakou formu podnájemní smlouvy nebo podepsanou Dohodu o uznání dluhu nemám. Může mi též u soudu nějak pomoct skutečnost, že na mé výzvy nereaguje a odmítá se mnou komunikovat? Mohu po ní případně požadovat úroky z dlužné částky, náhradu škody nebo nějakou jinou formu kompenzace za dlouhodobé nesplácení dluhu? Poradíte mi na jakou právní kancelář či inkasní agenturu bych se měla v této věci nejlépe obrátit? Děkuji předem za odpověď a Váš čas! S přáním pěkného dne Zuzana.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě bych doporučila obrátit se na advokáta, jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz a prokonzultovat s ním věc minimálně na jednorázové schůzce. Jako důkaz stačí všechny listiny, které jste uvedla, částka 13.000 Kč, kterou uhradila, lze chápat jako konkludentní uznání dluhu, ovšem i tak bych doporučila žalovat u soudu v obecné tříleté promlčecí lhůtě. Kromě úhrady dluhu můžete požadovat úrok z prodlení, který v současné době činí 10% ročně a můžete také požadovat náhradu nákladů, které jste vynaložila za právní zastoupení ve věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.