Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je 2016-2019 po splacení insolvence. Z toho důvodu jsme si prozatím nemohli vzít hypotéku. Dohodli jsme se s rodiči a hypotéku si vzali oni a zastavili svůj dům s tím, že jsme se dohodli, že jakmile budeme moct tak si hypotéku necháme převést na sebe. Momentálně máme byt 08/2018-08/2019 a slyšeli jsme, že se dá hypotéka převést formou daru.

Zajímalo by mě, jestli to lze udělat už teď, když není manžel ještě 5 let po insolvenci. Musí to někdo schvalovat? Já jsem momentálně na rodičovské dovolené, otěhotněla jsem po maturitě takže dostávám jen rodičák a k tomu si přivydělávám, ale mám dohodu o provedení práce. Manžel je zaměstnaný na dobu neurčitou a ve firmě je skoro 5 let (2014-2019).   Tedy z pohledu insolvenčního práva, je možné darovat byt oddlužené osobě dříve než 5 let po splacení dluhů? Děkuji Stanislava.

 

ODPOVĚĎ:
Ohledně samotného převedení hypotéky v souvislosti s darováním, a tedy převodem vlastnického práva, se musíte informovat i banky.
Nicméně doporučuji určitě počkat do splnění oddlužení. Každé nepravidelné plnění či příjem se musí hlásit insolvenčnímu správci. Pokud byste mu tedy nahlásili, že jste dostali darem nemovitou věc, mohl by tuto pojmout do majetkové podstaty a o dům byste mohli přijít.
Dům mohou rodiče darovat výlučně vám, nicméně nevím, zda by banka souhlasila s převodem hypotéky na vás kvůli vašim příjmům.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.