Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1/2018 - 7/2019 se starám o své nemocné rodiče, 4/2019 jsem byla soudně stanovena jako tatínkův opatrovník (demence). V rámci svých možností mi pomáhá bratr. Máme ještě sestru, která je v insolvenci. Bohužel rodinný dům i pozemky jsou stále majetkem rodičů. Lze za života dementního otce s majetkem nakládat - tj. polovinu přepsat na děti.

Bojíme se, aby sestra, která je nespolehlivá, nepřestala platit a v případě úmrtí jednoho z rodičů, nepřišel ten druhý o střechu nad hlavou. Bylo nám řečeno, že se zřeknout dědictví nesmí a taťka jí vydědit nemůže z důvodu nesvéprávnosti. Nevíme jak tuto situaci řešit. Moc prosíme o radu. Jedná se mi o rodiče, kteří nemovitost celý život opravovali a spravovali o majetek nepřišli. Děkuji Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Nevím, kdo Vám řekl, že se nesmí zřeknout dědictví, ale to není pravda. Ona sama se jej může zřeknout, pouze vaši rodiče ji nesmí vydědit bez vážného důvodu, jelikož je jako jejich dítě tzv. neopominutelný dědic. Pokud se obáváte své sestry, bylo by vhodné, kdyby ještě za života rodičů tito sepsali darovací smlouvu s odkládací podmínkou (dům bude váš až po jejich smrti) a v ní by rodinný dům darovali vám zbývajícím dětem.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.