Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych požádal o radu ohledně možnosti vystěhování z bytu mou družkou. S družkou žiji ve společné domácnosti 25 let a máme spolu 2 děti (22 let syna a 13 let dceru). 2014 jsme pořídili byt na hypotéku, která byla napsána na mou družku, neboť já jsem se v té době potýkal a dodnes potýkám s exekucemi. V průběhu užívání tohoto bytu se do několika exekucí dostala i má družka, ale tyto exekuce se mi podařilo všechny vypořádat.

Do nemovitosti jsme v průběhu let dost výrazně investovali (tedy víceméně z mých prostředků, neboť příjem družky sotva pokrýval její režii a o veškeré finance a platby jsem se v domácnosti staral pouze já). Bohužel jsem se dostal do problému s placením hypotéky (psané na družku) a smlouva nám byla bez vědomí družky vypovězena a byl mnou na základě zplnomocnění družky sepsán exekutorský zápis, s tím, že do ledna 2020 musí být uhrazeno cca 400.000,-.
Dne 30. 05.2019 se o tomto problému družka dověděla, zpanikařila, rozešla se se mnou a našla si Později mi oznámila, že dluh na hypotéce vyplatí za pomoci svého bratra a že si celý byt nechá pro sebe a má představu, že když získá byt a já odejdu, tak že tu s ní zůstanou děti
Vypůjčil jsem si od kamaráda ty peníze (o čemž jsem ji samozřejmě nic neřekl) a když jsme spolu na zahradě mluvili, tak jsem jí řekl, že to tedy uděláme obráceně, že jsem vše okolo bytu financoval já, tak že já doplatím dluh na hypotéce a zůstanu zde s dětmi. To se jí samozřejmě nelíbilo, i když to samé navrhovala původně mě. Nejprve mi oponovala tím, že už mi nevěří, a že neví, jak bych ty peníze chtěl sehnat, když si u žádné banky nemohu vypůjčit, ale bylo na ní vidět, že se jí můj návrh velice zamlouvá. Poté co odjela jsem ji napsal SMS, aby mi zjistila přesnou částku a údaje k platbě k datu 19.07.2019, kdy jsem chtěl dluh uhradit. Ona mi okamžitě napsala, že zítra (02.08.2019) to zjistí u ČMSS a dá mi vědět. Ráno jsem ji napsal, zda se nemůže ozvat a zda volala do té ČMSS a ona mi odpověděla, že to platit nemám, že už to řeší sama.
Je mi jasné, že ji bratr poradil, že mne nemůže nechat to zaplatit, protože by pak měla asi problém mě z bytu vyhodit, že jí na ten dluh půjčí a ona to musí zaplatit svým jménem. Mimochodem dluh na hypotéce činní 400.000,- Kč a hodnota nemovitosti je okolo 2.500.000, - Kč.
Teď mají představu, že když to ona sama doplatí a jelikož je byt psaný na ni, podaří se jí mne bez problému vyhodit, dostat mne do situace, kdy nebudu mít kde bydlet, a logicky se nebudu moci postarat o děti. Tím by byli děti nuceni zůstat s ní i přesto, že ji jasně řekli, že chtějí zůstat se mnou.
Proto se na Vás obracím s žádostí o informace, jak bych se mohl případně bránit, neboť zítra (02.08.2019) odjíždím s dcerou na dovolenou a vracím se až v neděli, a mám takové tušení, že by mohli mít v plánu mi mezitím vystěhovat moje osobní věci, třeba do garáže, nastěhovat se zpět a vyměnit u bytu zámek. Děkuji, Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
předpokládám, že nejen hypotéka, ale i byt je psán na družku. Za dané situace, když nejste manželé, můžete bohužel žádat zpět pouze své investice do nemovitosti, tedy fakticky žádat zpět to, co jste do nemovitosti investoval včetně splátek do nemovitosti. Pokud jste byt s družkou obýval, nemůže Vás jen tak jednoduše vystěhovat, neboť se můžete domáhat, aby Vám našla bydlení odpovídající kvality. Vystěhovat by Vás mohla pouze na základě řádně podané žaloby o vyklizení a soud by rozhodoval, zda jste v daném případě povinen se z bytu vyklidit či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.