Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1. února 2019 jsem půjčil jedné dívce-prostitutce 9 000 Kč ve formě „předplatného“ (jako 3 setkání po 3 000 Kč), splatnost byla dohodnuta „do měsíce“. Uskutečnilo se pouze jedno setkání, dotyčná mi dluží 6 000 Kč. Dohoda probíhala ústně, peníze jsme spolu jeli vybrat do banky. Dne 27. února mě dívka požádala zprávou na Facebooku (FB) o další peníze, aby mohla zaplatit leasing.

Na což jsem reagoval zprávou na FB: „ano, mohli bychom se domluvit. Pokud bys chtěla půjčit 9 000 Kč jako minule, celkem by to bylo 15 000 Kč (včetně zbývajících 6 000 Kč z 1. 2. t. r.). Vkladem přímo na pobočce (na účtu bys měla mít hned, během dne bych tam zašel) nebo osobní předání (jako minule, do Vaňkovky bys mě vozit ale nemusela). “ Snažil jsem nějak písemně zmínit minulou půjčku a dosáhnout určitého „uznání dluhu“. Dívka reagovala: „Tak záleželo by, co by bylo pro tebe lepší : -) Napíšu ti ráno. “
Následujícího dne, 28. února, mi dívka napsala, že peníze jinde nesehnala. Reagoval jsem: „Takže potřebuješ půjčit 9 000 Kč? “ Dívka: „Ale jen, jestli by ti to nevadilo, jak jsi psal. “ Požádal jsem dívku o číslo účtu, abych jí pro urychlení peníze vložil na účet. Poslala mi snímek s číslem účtu a zůstatkem na něm. V dopoledních hodinách jsem provedl vklad 9 000 Kč a do poznámky připsal „zapujcka“. Doklad o vkladu mám k dispozici. Dívka se najednou začala vymlouvat a přestala reagovat.
Prosím o radu, jak mám získat peníze zpět. Z mé strany nikdy v písemné konverzaci nepadlo slovo „předplatné“ a jiné než finanční plnění. Jak (tzn. jakou formulaci mám použít) mám dívku vyzvat k úhradě? Mohu případně o zaplacení požádat příbuzné dívky (pokud možno diskrétně, bez sdělení, čím se živí)? Četl jsem, že firmy zabývající se vymáháním tento postup běžně využívají.
Děkuji. TT

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste měl v úmyslu jít právní cestou, měl byste dlužnici vyzvat oficiálním dopisem k úhradě dlužné částky a stanovit lhůtu, do které Vám má peníze vrátit. Lhůta nesmí být kratší než 7 dnů. Nezmiňujte nic o tom, jak jste byli domluveni (předplatné). Pokud na výzvu nezareaguje, měl byste k soudu podat žalobu o zaplacení dluhu, tam hradíte soudní poplatek 5% z žalované částky a soud následně rozhodne o povinnosti dlužnice Vám nahradit i všechny náklady soudního řízení. Pokud byste se chtěl prozatím soudu vyhnout, můžete samozřejmě oslovit i její rodinu, nicméně ta nemá povinnost cokoliv platit a naopak se může obrátit na Policii, že je třeba vydíráte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.