Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Příspěvek na péči je veden na otce dítěte. 10/2016 jsem zažádala o vyplácení poměrné části z příspěvku na péči dle skutečné péče o dítě. S otcem jsme na ÚP, který tento příspěvek řeší, podepsali dohodu, že si budeme příspěvek dělit dle skutečných dní. Otec mi od začátku mírně ponižoval vyplácenou částku, poté mi neuhradil dobu péče, kdy jsem na syna měla paragraf a byla s ním doma z práce.

Následoval měsíc, kdy mi uhradil jen 300 Kč namísto zhruba 2.500 Kč, 09/2017 mi otec uhradil 2.000 Kč, namísto 8.500 Kč za dobu čerpání dovolené otcem, kterou si otec nadiktoval v délce trvání 16,5 dne a já jsem hlídala syna po celou dobu. Mám kvůli péči o syna snížený úvazek v práci. Jak mohu nejefektivněji získat od otce dlužnou částku a zajistit, abych peníze dostávala za skutečné dni péče řádně? Na příslušném ÚP mi řekli, že si mohu zažádat o dělení příspěvku třetí osobou (asi úřadem), ale vyřízení žádosti trvá prý dlouho a nevím, jestli mohu vyžadovat dorovnání dlužné částky zpětně, je jiná varianta? Otci platím výživné na syna dle dohody rodičů, kterou otec nedodržuje. Nemáme zatím žádné soudní ani jiné vymahatelné rozhodnutí. O syna se soudíme. Bojím se přestat platit výživné. Pokud se doba péče rozhodnutím soudu upraví předběžným opatřením, mohu poté výživné alespoň odpovídajícím způsobem ponížit, pokud budu mít syna déle, než bylo v původní dohodě rodičů dohodnuto? Děkuji. Regina

ODPOVĚĎ:
Tím, že vám otec neuhradil poměrnou část příspěvku na péči dle skutečně péče o dítě v souladu s písemnou dohodou, vznikl otci dluh vůči Vám a tuto pohledávku můžete po otci vymáhat soudně podáním žaloby či návrhem na vydání platebního rozkazu. Nejprve je vhodné otce písemně vyzvat k dobrovolné úhradě této částky (a to doporučeně s dodejkou), a pokud ve lhůtě minimálně 7 dnů dluh neuhradí, můžete podat k soudu žalobu. Je nutné doložit jak písemnou dohodu, z níž závazek otce vznikl, tak přesně dny, kdy jste o dítě osobně pečovala a samozřejmě rozhodnutí ÚP o přiznání dávky. Bylo by vhodné se obrátit na advokáta, který by Vám s vymáháním dlužné částky pomohl (předžalobní výzva pod hlavičkou advokátní kanceláře často výrazně zapůsobí k dobrovolné úhradě dluhu a věc pak není nutno řešit u soudu). Do budoucna Vám nezbude, než situaci řešit podáním žádosti o dělení příspěvku třetí osobou a příliš bych s touto žádostí neotálela.
Pokud nemáte výživné dosud stanoveno rozsudkem a toto hradíte otci pouze na základě ústní dohody, pak nejste povinna dohodnuté výživné otci platit, zejména pokud Vám dluží na příspěvku na péči – tuto pohledávku tak můžete vůči výživnému tzv. „započíst“. Máte-li či budete-li mít výši výživného stanovenu rozsudkem, pak vždy výživné plaťte řádně a včas, neboť na soudem stanovené výživné není možno započítávat jiné dluhy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rodič nespravedlivě rozděluje příspěvek na péči o dítě
  • Nespravedlivé rozdělení příspěvku na dítě mezi rodiči
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.