Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako nájemce jednoho z pokojů v rodinném domě, tedy RD (na patře jsou 3 pokoje) jsem  uzavřel na tento pokoj se souhlasem pronajímatele podnájemní smlouvu s další jednou osobou a to zdůrazňuji jednou. Veškeré energie jsou z důvodu nemožnosti měření placeny paušálem (voda, elektřina, úklid apod.).

Podnájemce si však vodí do pokoje návštěvy, které jsou tam přes noc a čerpají energie. Máme ve smlouvě ustanovení, že takovéto návštěvy může mít podnájemník max. 3 v kalendářním měsíci zdarma a další jsou zpoplatněny částkou 100 Kč za osobu a noc. Podnájemce mi však toto nechce hradit s tvrzením, že si může vzít na pokoj koho chce a kdy chce, což není z mé strany problém, ale problém je ten, že tito lidé čerpají energie v prostou nad rámec jedné osoby, na kterou je podnájemní smlouva (bezdůvodné obohacení podnájemníkem). Můžete mi říci, zda můžu takovéto ustanovení v podnájemní smlouvě mít a zda požadavek na doplacení nad rámec těchto tří dnů je zákonný. Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Podle zákona můžete požadovat zvýšení záloh na služby při pobytu další osoby, která se v bytě zdržuje déle než v souhrnu 3 měsíce v roce. Pokud ale máte ve smlouvě  ustanovení o tom, že budete požadovat poplatek za osobu, která se v bytě zdržuje více než 3 dny v měsíci a podnájemce takovou smlouvu podepsal, je povinen se tímto ustanovením řídit. Soukromé právo je založeno na tom, že pokud se ujednání smluvních stran vysloveně nepříčí zákonu, je takové ujednání platné. Pokud se tedy podnájemce smlouvou neřídí, i když ji dobrovolně podepsal, je to důvod pro ukončení podnájemní smlouvy z důvodu porušování jejích ustanovení. Toto ustanovení není v rozporu se zákonem, a je proto platné a poplatek můžete požadovat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Bezdůvodné obohacení podnájemníkem - časté návštěvy cizí osobou
  • Časté návštěvy podnájemníka a čerpání energií - bezdůvodné obohacení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.