Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sepisuji závěť, jejíž součástí bude i vydědění a mám k tomu dotazy: Jestliže určím univerzálního dědice je nutné uvést i konkrétně, co je předmětem dědictví, nebo stačí označení univerzální dědic? V případě potvrzení závěti 2 svědky může být jedním z nich matka dítěte, která není se mnou v příbuzenském vztahu, a tudíž nic ze zákona nedědí, avšak její dítě – můj vnuk - je určen jako univerzální dědic? Součástí závěti je i vydědění; nebo list o vydědění by měl být samostatný a podepsaný někým jiným?

Je možné, abych za dědice ze zákona, kterého však vydědím, platila výživné (v zájmu dítěte), které dědic neplatí a v případě, že by soud neuznal vydědění, byla částka zaplacená na výživném odečtena z dědictví? Nebo je možné sepsat dohodu o tom, že se otec – dědic - zřekne veškerého dědictví za to, že budu za něho platit výživné? Pro dítě jistě není řešení, když bude otec zavřený a stejně platit nebude. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům sděluji postupně následující:
1.stačí uvést – „univerzální dědic je….“ 
2. matka univerzálního dědice může být svědkem – ale doporučuji vybrat si jiného člověka. Nejde o rozpor se zákonem, jde o to, že kdyby chtěl vyděděný napadnout neplatnost závěti začne zkoumat, jak využít té skutečnosti, že matka univerzálního dědice byla svědkem závěti. Závěť může obsahovat listinu o vydědění – stačí jeden papír, není nutné žádné speciální oddělení, stačí stejní svědci. Pokud mohu doporučit, zvolte jako formu závěti notářský zápis – budete mít nezávislou úřední osobu na straně svědků, kdyby došlo k napadení závěti (např. z důvodu, že jste nebyla způsobilá závěť sepsat apod.).
3. soud není oprávněn sám od sebe posuzovat listinu o vydědění, to může pouze tehdy pokud vyděděný napadne závěť a bude se snažit získat svůj zákonný podíl. Kdyby se podařilo prohlásit závěť za neplatnou, pravděpodobně nedojde k započtení výživného, které platíte na dědický podíl, který by byl dědici přiznán – nepodaří se prokázat, že hradíte (resp. hradila jste) výživné.
4. nelze se zřeknout dědictví – proto vzhledem ke všem okolnostem které jste uvedla (vydědění potomka, hrazení výživného, stanovení univerzálního dědice – vnuka) doporučuji maximální opatrnost a závěť sepsat s notářem a jiným svědkem než je matka univerzálního dědice.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.