Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2020 zemřel ve věku 90 let můj strýc, bratranec mé maminky. Byl svobodný, bezdětný, jeho jediná sestra zemřela již před cca 2017. Pohřeb jsem zařizovala já. Strýc před smrtí sepsal závěť, kdy veškerý majetek (nemovitost a finanční prostředky) odkázal mně. Pokud je mi známo existuje ještě jedna starší závěť z roku 1979, kde celý svůj majetek odkázal synovci (syn druhé strýcovy sestřenice).

Notářka podle svých slov stále dohledává eventuální dědice, naposledy před rokem po mně chtěla dodat datum úmrtí a poslední místo pobytu strýcových sourozenců ze strany jeho matky. Pro úplnost dodávám, že strýcovi rodiče byli rozvedení. Mám zato, že pokud neexistují nepominutelní dědici = děti má závěť přednost před děděním ze zákona. Je prosím postup notářky v pořádku? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně nová závěť ruší tu starší, tedy závěť z roku je 1979 je neplatná, pakliže někdo nenapadl platnost novější závěti.
Ohledně ne/činnosti notářky Vám mohu poradit spíše pouze obecně, neboť nemohu znát veškeré důvody, pro které notářka vyhledává další možné dědice a nerozdělí pozůstalost v souladu s pozdější závětí. Důvodem vyhledávání kontaktů na sourozence zůstavitele je patrně skutečnost, kdy podle třetí třídy zákonné dědické posloupnosti dědí zůstavitelovi sourozenci, a pokud ti nedědí (již nežijí), pak dědí jejich děti, které ještě mohou být naživu. Nicméně správně uvádíte, že neteře a synovci nemají nárok na povinný díl, bude zde tedy patrně jiný důvod, proč potřebuje notářka znát i dědice v souladu se zákonnou dědickou posloupností.
Délku dědického řízení zákon nijak neupravuje, platí pouze obecný požadavek na projednání věci bez zbytečných průtahů. Doporučuji Vám však notářku písemně, případně i telefonicky urgovat a žádat o projednání bez dalších průtahů, případně o sdělení důvodu zdržování řízení. Poté se můžete obrátit na předsedu soudu, který notářku ustanovil jako soudní komisařku a podat k něm stížnost na průtahy v řízení, kterou je nutné odůvodnit. V případě, že soud zjistí pochybení v činnosti notářky, může jí věc i odebrat a přidělit notáře jiného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.