Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Umřel nám otec. Usnesení v dědictví nabylo právní moci. Jsme 2 dědicové. V rámci dědictví máme mimo jiné nárok na finance v bance. Zůstaly tam 3 podřízené vklady, které byly na 7 let. Jeden má ukončení v roce 2027 a dva v roce 2028.   Banka nám tvrdí, i po předložení usnesení o dědickém řízení, produkty po smrti otce není možné zrušit, pouze převést na nového majitele.

Máme si tedy se sestrou rozdělit po domluvě každý podřízený vklad. Na vložené částky 2 x 300.000 Kč a 1 x 200.000 Kč si musíme počkat až po ukončení v roce 2027 a 2028.   Sestra má dispoziční právo na běžný účet od otce i po smrti (to jsem zjistila až u notářky), zhodnocení přicházejí na tento účet a má k nim přístup. Nemáme spolu dobré vztahy, domluvy s ní se obávám. Domnívali jsme se, že smrtí a předložení usnesení produkty zanikají a my máme nárok na finance, které byly vloženy otcem. Je toto možné? Děkuji za reakci.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel ani úmrtí nemůže automaticky zrušit smluvní podmínky vážící se k danému produktu. Podmínky je třeba dodržet, je důležité, jaké podmínky pro dané účty jsou. Chtělo by to požádat banku o vydání podmínek pro dotyčné účty a v nich musí být uvedeno, za jakých okolností a kdy lze účet zrušit. Bez jasného znění podmínek k danému produktu tedy nelze jednoznačně odpovědět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.